Το Ισραήλ κατηγόρησε σήμερα τα Ηνωμένα Έθνη ότι συνεχίζουν τις διακρίσεις εις βάρος του, όσον αφορά το πώς μεταχειρίζεται τους Παλαιστίνιους και κάλεσε να γίνουν μεταρρυθμίσεις στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Η τακτική εξέταση των επιδόσεων του Ισραήλ από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, η πρώτη από το 2013, έρχεται μετά την αναγνώριση τον περασμένο μήνα από τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ, γεγονός που προκάλεσε την οργή των Παλαιστινίων, όπως και ηγετών στη Μέση Ανατολή και παγκόσμιων δυνάμεων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Αβίβα Ραζ Σέχτερ, πρεσβευτής του Ισραήλ στην έδρα του ΟΗΕ στη Γενεύη, είπε προς το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ότι η χώρα της πάντοτε προασπιζόταν τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις δημοκρατικές αξίες.

«Το έκανε αυτό ενόσω αντιμετώπιζε σοβαρές απειλές στην ασφάλειά της και ενόσω έπρεπε να ενσωματώσει διάφορες κοινότητες και θρησκευτικές ομάδες», δήλωσε η Σέχτερ στο φόρουμ που εδρεύει στη Γενεύη. Το Συμβούλιο έχει λάβει ισχυρή θέση κατά της ισραηλινής κατοχής εδαφών που κατέλαβε στον πόλεμο του 1967, της μεταχείρισης των Παλαιστινίων στα κατεχόμενα και της κατασκευής εβραϊκών οικισμών.

Το Ισραήλ απέσυρε στρατιώτες και εποίκους από τη Γάζα το 2005. Οι περισσότερες χώρες θεωρούν πως οι οικισμοί, στις περιοχές της Δυτικής Όχθης και της Ιερουσαλήμ, που οι Παλαιστίνιοι θεωρούν ως τμήμα του μελλοντικού κράτους τους, είναι παράνομοι, αλλά το Ισραήλ το αρνείται και συνεχίζει την επέκτασή τους. «Ένας ασύγκριτος αριθμός μονόπλευρων και πολιτικών ψηφισμάτων που υιοθετούνται τακτικά από την αυτόματη πλειοψηφία των μελών του αποδεικνύει όχι μόνο την άδικη μεταχείριση του Κράτους του Ισραήλ αλλά και τις ελλείψεις του ίδιου του Συμβουλίου και της ατζέντας του», είπε η Σέχτερ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«… αυτό το θέατρο του παραλόγου δεν μπορεί να συνεχιστεί για πάντα».

Η Ουάσινγκτον υποστηρίζει πως το Συμβούλιο είναι γεμάτο αντιπάλους του Ισραήλ και η πρεσβευτής των ΗΠΑ, Νίκι Χέιλι, δήλωσε στο Συμβούλιο τον περασμένο Ιούνιο, ότι η χώρα της επανεξετάζει τη συμμετοχή της δεδομένου αυτού που αποκαλεί «χρόνια αντι-ισραηλινή προκατάληψη».

Το Ισραήλ θεωρεί τις σχέσεις του με τους Παλαιστίνιους «ύψιστης προτεραιότητας» και θα συνεχίσει να επιδιώκει μια βιώσιμη λύση που θα επιτρέψει στους δύο λαούς να ζουν ο ένας δίπλα στον άλλο με ειρήνη και ασφάλεια, είπε.

Ο Ιορδανός διπλωμάτης Άκραμ Χαράσεχ, παίρνοντας πρώτος τον λόγο στη τρίωρη συζήτηση, καταδίκασε τις «προσπάθειες να προδικαστεί η ταυτότητα της κατεχόμενης Ιερουσαλήμ» και κάλεσε το Ισραήλ να αποχωρήσει από όλα τα εδάφη που κατέλαβε το 1967.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης