Το Κογκρέσο των ΗΠΑ αναλαμβάνει δράση για τον μετριασμό των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής. Συγκεκριμένα, ποσοστό περίπου 60% μιας ομάδας περιοχών που έχουν υποστεί περιβαλλοντολογική μόλυνση στις Ηνωμένες Πολιτείες έχει δρομολογηθεί για την περιβαλλοντολογική του αποκατάσταση, ενώ βρίσκεται σε γεωγραφικά τμήματα των ΗΠΑ που είναι ευαίσθητα απέναντι στις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, σύμφωνα με την αρμόδια υπηρεσία του αμερικανικού Κογκρέσου.

Το Γραφείο Κυβερνητικής Ευθύνης (GAO) εντόπισε ότι 945 από τις 1.571 περιοχές που έχουν ενταχθεί στην Εθνική Λίστα Άμεσης Προτεραιότητας (NPL) και οι οποίες έχουν τα κριτήρια για άμεση και ουσιαστική χρηματοδότηση (Superfund financing) βρίσκονται σε γεωγραφικά σημεία τα οποία αντιμετωπίζουν κίνδυνο, από ακραία καιρικά φαινόμενα ή φυσικές καταστροφές (πλημμύρες, σφοδρές καταιγίδες, άνοδος της στάθμης της θάλασσας, δασικές πυρκαγιές).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η πιθανή εκδήλωση των φαινομένων αυτών μπορεί να προκαλέσει καταστροφές, αλλά και μόλυνση του περιβάλλοντος με συνέπειες για τη δημόσια υγεία.

Το GAO κάλεσε την Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος (EPA) η οποία επιβλέπει τις περιοχές που έχουν ενταχθεί στη NPL να ενσωματώσει τις πληροφορίες που υπάρχουν για πιθανές επιπτώσεις από την κλιματική αλλαγή, στις αξιολογήσεις περιβαλλοντολογικού κινδύνου, αλλά και να δράσει ανάλογα.

Από τη μεριά του, ο διευθυντής της EPA Άντριου Χουίλερ δήλωσε πως πιστεύει ότι η κλιματική αλλαγή συμβαίνει, αλλά διαφωνεί με τη λογική ότι είναι μία κατάσταση ανάγκης που πρέπει να αντιμετωπιστεί με προτεραιότητα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο βοηθός του, Πίτερ Ράιτ, απέρριψε την αναφορά του GAO μέσω μιας ανακοίνωσης που εξέδωσε χθες: «Η EPA πιστεύει ακράδαντα ότι οι διαδικασίες αξιολόγησης και οι πόροι του προγράμματος Superfund διασφαλίζουν ικανοποιητικά ότι οι κίνδυνοι και οι συνέπειες από ακραία καιρικά φαινόμενα αυξημένης έντασης, διάρκειας ή συχνότητας, αποτελούν αντικείμενο της αξιολόγησης αντιμετώπισης πιθανών κινδύνων από τις περιοχές NPL που δεν εντάσσονται στην ευθύνη των ομοσπονδιακών αρχών».

Η αναφορά του GAO καταρτίστηκε έπειτα από αίτημα των Δημοκρατικών που είναι μέλη του Κογκρέσου και το υπέβαλαν το 2017, μετά το καταστροφικό πέρασμα του τυφώνα Χάρβεϊ, ενώ οι Δημοκρατικοί κάλεσαν χθες τον Χουίλερ να διαβάσει την αναφορά και να ακολουθήσει τις συστάσεις του GAO.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης