Η βρετανική κυβέρνηση δεν κατέθεσε συγκεκριμένες ή αξιόπιστες προτάσεις για την αντικατάσταση της διευθέτησης του backstop για τα ιρλανδικά σύνορα στη Συμφωνία Αποχώρησης με την Ευρωπαϊκή Ένωση, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας Σάιμον Κόβενι.

Το Λονδίνο ανακοίνωσε σήμερα ότι Βρετανοί και Ευρωπαίοι διαπραγματευτές θα έχουν συνομιλίες δύο φορές την εβδομάδα για την εκ νέου επεξεργασία της συμφωνίας που συνομολογήθηκε ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την Τερέζα Μέι και επανειλημμένως απορρίφθηκε από το βρετανικό κοινοβούλιο, κυρίως λόγω της αντίθεσης στο backstop.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Όλοι θέλουμε συμφωνία, αλλά, αυτήν τη στιγμή, τίποτε αξιόπιστο δεν έχει έλθει από τη βρετανική κυβέρνηση ως προς εναλλακτικές στο backstop»  δήλωσε ο Ιρλανδός υπουργός Εξωτερικών στους δημοσιογράφους προσερχόμενος στην άτυπη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. στο Ελσίνκι. «Δεν υπάρχει χώρα που να θέλει μία συμφωνία περισσότερο από την Ιρλανδία… Αλλά αυτή η συμφωνία πρέπει να βασίζεται στη Συμφωνία Αποχώρησης και πρέπει να συνάδει με αυτήν».

«Εάν υπάρχουν εναλλακτικές στο backstop που κάνουν την ίδια δουλειά, τότε ας τις ακούσουμε. Και αν μπορούμε να επεξεργασθούμε μία συμφωνία σε αυτήν τη βάση, ας το κάνουμε. Αλλά πρέπει να είναι αξιόπιστη» είπε.

«Δεν γίνεται απλώς να πούμε ότι πρέπει να απαλείψουμε το backstop και θα επιλύσουμε το πρόβλημα σε μελλοντικές διαπραγματεύσεις, χωρίς έναν αξιόπιστο τρόπο για να γίνει αυτό. Δεν δουλεύει έτσι!» πρόσθεσε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η βρετανική κυβέρνηση, πάντως, θεωρεί ότι έχει παρουσιάσει εναλλακτικές προτάσεις για την αντικατάσταση του backstop και ότι κακώς η Ιρλανδία και άλλες χώρες της Ε.Ε. δηλώνουν το αντίθετο. Αυτό δήλωσε σήμερα στο Sky News ο υπουργός Εμπορίου Γκραντ Σαπς και, όταν του ζητήθηκε να σχολιάσει τις περί του αντιθέτου δηλώσεις του Σάιμον Κόβενι, είπε ότι «δεν είναι αλήθεια».

«Παρουσιάζουμε εναλλακτικές. Άρα το ότι συνεχίζουν να λένε “δεν παρουσιάζετε ιδέες” είναι κάλυψη… παρουσιάζουμε ιδέες!» επέμεινε.

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ολλανδίας, του Βελγίου και του Λουξεμβούργου εξέφρασαν ανησυχία για τον κίνδυνο ενός Brexit χωρίς συμφωνία, αφού η κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον ανακοίνωσε την αναστολή της λειτουργίας του κοινοβουλίου, προκαλώντας κατακραυγή στη Βρετανία.

Προσερχόμενος στην ίδια σύνοδο στο Ελσίνκι, ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ντόμινικ Ράαμπ απέρριψε τις κατηγορίες ότι η κίνηση του Τζόνσον αποτελεί συνταγματική κατάχρηση, χαρακτηρίζοντάς τις «ανοησίες».

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης