Ένα εντυπωσιακό αλλά και σπάνιο θέαμα είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν το πρωί της Τετάρτης οι κάτοικοι των Ηνωμένων Πολιτειών και του Καναδά καθώς σημειώθηκε ολική έκλειψη σελήνης τη στιγμή ακριβώς που ανέτειλε ο ήλιος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το φαινόμενο χαρακτηρίζεται ως «Ματωμένο Φεγγάρι» καθώς, λόγω της ανατολής του ηλίου, η σελήνη παρουσιάζει εντυπωσιακούς κόκκινους χρωματισμούς

Το φαινόμενο έχει την επιστημονική ονομασία «selenelion» ή αλλιώς οριζόντια έκλειψη. Ωστόσο ο πιο διαδεδομένος χαρακτηρισμός του φαινομένου είναι το «Ματωμένο Φεγγάρι» καθώς, λόγω της ανατολής του ηλίου, η σελήνη παρουσιάζει εντυπωσιακούς κόκκινους χρωματισμούς.

Η συνύπαρξη του ηλίου και της σελήνης διήρκησε μία ώρα και κορυφώθηκε στις 6:25 το πρωί της Τετάρτης στις ανατολικές ακτές των ΗΠΑ (13:25 ώρα Ελλάδας).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Υπάρχουν πολλές περιπτώσεις που ο ήλιος και το φεγγάρι είναι ορατά κατά την διάρκεια της ημέρας και σε άλλες περιόδους του έτους. Ωστόσο, κατά τη διάρκεια μιας σεληνιακής έκλειψης, δίνεται η ευκαιρία να δει κανείς τόσο τον ήλιο όσο και το φεγγάρι ταυτόχρονα, φαινόμενο που είναι ιδιαίτερα σπάνιο.

Οι ιστότοποι της Nasa και του ρομποτικού τηλεσκοπίου Slooh παρουσίασαν ζωντανά την εξέλιξη του φαινομένου.

Το σπάνιο φαινόμενο οφείλεται σε… οφθαλμαπάτη που δημιουργεί η ατμόσφαιρα και το φως, κι έτσι τα δύο ουράνια σώματα φαίνονται να εμφανίζονται πάνω από τον ορίζοντα, ενώ στην πραγματικότητα βρίσκονται από κάτω του.

Πρόκειται για τη δεύτερη για φέτος ολική έκλειψη σελήνης. Η προηγούμενη ολική έκλειψη σελήνης σημειώθηκε στις 15 Απριλίου ενώ η επόμενη έκλειψη σελήνης θα συμβεί στις 4 Απριλίου 2015.

Δείτε την έκλειψη όπως τη μετέδωσε το CNN:

Δείτε τα στάδια της έκλειψης από τις φωτογραφίες του ρομποτικού τηλεσκοπίου Slooh:

Επιμέλεια: Χρήστος Καράμπελας

Διαβάστε επίσης: Ολική έκλειψη της σελήνης και ταυτόχρονη ανατολή του Ηλίου
Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 8 Οκτωβρίου 2014, 12:43

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης