Μέχρι τις 15 Οκτωβρίου Τουρκία και Ρωσία φιλοδοξούν να δημιουργήσουν μια αποστρατιωτικοποιημένη ουδέτερη ζώνη στην επαρχία Ιντλίμπ. Η συμφωνία Άγκυρας- Ρωσίας από τις αρχές Σεπτεμβρίου καλείται να αποτρέψει μια συντονισμένη επίθεση του συριακού στρατού στο τελευταίο προπύργιο των ανταρτών καθώς και ένα νέο λουτρό αίματος. Το ρωσοτουρκικό σχέδιο προβλέπει παράδοση οπλισμού όλων των ακραίων οργανώσεων, καθώς και αποχώρηση των μαχητών από την ουδέτερη ζώνη.

Καθοριστικός θεωρείται, ωστόσο, ο ρόλος της ισχυρής παραστρατιωτικής οργάνωσης Χαγιάτ Ταχρίρ αλ-Σαμ ΗTS («Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Συρίας»), η οποία ελέγχει μεγάλα τμήματα της επαρχίας Ιντλίμπ. Ιδεολογικά η οργάνωση θεωρείται ότι πρόσκειται σήμερα στο Ισλαμικό Κράτος. Εδώ και δύο χρόνια, ωστόσο, οι δύο ισλαμιστικές οργανώσεις βρίσκονται σε διάσταση. Σε αντίθεση με το Ισλαμικό Κράτος, η HTS στρατολογεί τους μαχητές της μεταξύ των ντόπιων. Άγνωστο παραμένει, ωστόσο, πόσοι άνδρες πολεμούν στο πλευρό της οργάνωσης. Ο ΟΗΕ κάνει λόγο για 10.000, η γερμανική κυβέρνηση θεωρεί ότι είναι 8.000.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Αντιπαράθεση μεταξύ μετριοπαθών και σκληροπυρηνικών
Μέχρι σήμερα η οργάνωση ΗTS δεν έχει πάρει επίσημα θέση στη συμφωνία Τουρκίας-Ρωσίας για την αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη. Η απόφαση εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τον αρχηγό της, Αλ Ντσαουλάνι, ο οποίος ανήκει στις πλέον μυστηριώδεις μορφές του εμφυλίου. Εδώ και καιρό στο εσωτερικό της οργάνωσης αντιπαρατίθενται δύο πτέρυγες: η μετριοπαθής, που τάσσεται υπέρ της ρωσοτουρκικής συμφωνίας, και η σκληροπυρηνική, που απορρίπτει μια συμφωνία και επιδιώκει την επιστροφή της οργάνωσης σε τρομοκρατικά δίκτυα όπως η αλ Κάιντα.

Εδώ και μήνες οι τουρκικές μυστικές υπηρεσίες φέρονται να καταβάλλουν προσπάθειες για να πείσουν την ακραία οργάνωση να διαλυθεί. Μέχρι στιγμής, όμως, χωρίς επιτυχία. Σε περίπτωση που οι τζιχαντιστές δεν αποδεχθούν τη συμφωνία, τότε η Τουρκία έχει μόνο μια επιλογή: τη χρήση στρατιωτικής βίας με δικές της ή συμμαχικές δυνάμεις.

Δεν αποκλείεται ομάδες ανταρτών στην Ιντλίμπ να στραφούν εναντίον των μαχητών της οργάνωσης HTS. Μόλις τη Δευτέρα ακτιβιστές ανέφεραν ότι άγνωστοι δολοφόνησαν έναν από τους αρχηγούς της HTS. Η Μόσχα, από τη μεριά της, παρακολουθεί με προσοχή τη μάχη κατά των τζιχαντιστών. Σε περίπτωση που οι ακραίοι δεν αποχωρήσουν το επόμενο διάστημα από την ουδέτερη ζώνη, τότε τίθεται εν αμφιβόλω η εφαρμογή της συμφωνίας. Και τότε θα δινόταν σε Μόσχα και Δαμασκό η κατάλληλη αφορμή για μια επίθεση κατά της Ιντλίμπ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Πηγή: DW

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης