Το παρασκηνιακό παιχνίδι γύρω από τον γερμανικό ενεργειακό τομέα

Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 1 Ιουνίου 2011, 15:57
Το παρασκηνιακό παιχνίδι γύρω από τον γερμανικό ενεργειακό τομέα
Ο επικεφαλής της RWE, της δεύτερης μεγαλύτερης εταιρείας του ενεργειακού τομέα στη Γερμανία, και εκπρόσωπος του πυρηνικού λόμπι εκτιμά σε συνέντευξή του ότι η γερμανική κυβέρνηση «παίζει με την ανταγωνιστικότητα» της χώρας, επιταχύνοντας την εγκατάλειψη της πυρηνικής ενέργειας.

«Παίζουμε με την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας μας και η έκβαση είναι αβέβαιη» δήλωσε ο Γιούργκεν Γκρόσμαν στην εφημερίδα «Bild». «Φαίνεται πως στη Γερμανία θέλουμε ένα μέλλον χωρίς ομίλους διεθνούς εμβέλειας στον τομέα της ενέργειας» πρόσθεσε, εκτιμώντας ότι «άλλες χώρες αποδεικνύουν ότι μπορούμε να προσεγγίσουμε αυτό το θέμα (της πυρηνικής ενέργειας) περισσότερο ήρεμα και με πιο ρεαλιστικό τρόπο».

Η RWE είναι μαζί με την EON οι βασικές εταιρείες που εκμεταλλεύονται τους πυρηνικούς σταθμούς στη Γερμανία. Ο επικεφαλής της θεωρείται ο πιο ένθερμος υπερασπιστής της πυρηνικής ενέργειας στη χώρα.
Η EON ανακοίνωσε ήδη χθες ότι θα προσφύγει στη Δικαιοσύνη, εμμέσως, κατά της απόφασης της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ να επιταχύνει την εγκατάλειψη της πυρηνικής ενέργειας, που θα επέλθει οριστικά το 2022.

Η EON θέλει να προσφύγει κατά της θέσπισης στην αρχή του χρόνου ενός φόρου στο πυρηνικό καύσιμο. Ο φόρος αυτός θεσπίστηκε ως αντάλλαγμα για μια δωδεκαετή παράταση της διάρκειας ζωής των 17 γερμανικών πυρηνικών αντιδραστήρων, που αποφασίστηκε πέρυσι και μετά ματαιώθηκε εσπευσμένα μετά την καταστροφή στη Φουκουσίμα.

«Έχουμε πολλά επιχειρήματα για να προχωρήσουμε σε προσφυγή και λίγα για να μην προχωρήσουμε σε προσφυγή» εναντίον του φόρου αυτού, δήλωσε, από την πλευρά του, ο επικεφαλής της RWE, διαβεβαιώνοντας ότι δεν έχει ληφθεί ακόμη απόφαση.

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 1 Ιουνίου 2011, 15:57