Ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Τζον Κέρι δήλωσε την Κυριακή από το Ριάντ όπου βρίσκεται ότι η Σαουδική Αραβία εξέφρασε την «ενθουσιώδη» υποστήριξή της στις τρέχουσες ειρηνευτικές προσπάθειες μεταξύ του Ισραήλ και των Παλαιστινίων. Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας μίλησε στην πρωτεύουσα της χώρας μετά τη συνάντησή που είχε με τον βασιλιά Αμπντάλα της Σαουδικής Αραβίας σύμφωνα με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Ο Κέρι που είπε ότι η αραβική ειρηνευτική πρωτοβουλία του Αμπντάλα του 2002 είχε γίνει μέρος των σημερινών συνομιλιών υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Πολιτειών ευχαρίστησε τον σαουδάραβα βασιλιά «ιδιαίτερα για την ενθουσιώδη υποστήριξή του στις προσπάθειες που γίνονται σε σχέση με την ειρηνευτική διαδικασία και την προσπάθεια να τελειώσει η διαμάχη Ισραηλινών και Παλαιστινίων».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών είχε συνομιλίες και με τον ομόλογό του της Σαουδικής Αραβίας πρίγκιπα Σαούντ αλ- Φαϊζάλ , ο οποίος είπε ότι η συνάντησή τους διέψευσε τις αναφορές από πολλά μέσα μαζικής ενημέρωσης τον τελευταίο καιρό «ότι υπήρχαν εντάσεις μεταξύ των δύο χωρών». Ο υπουργός Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας είπε επίσης ότι οι συνομιλίες με τον Τζον Κέρι κάλυψαν επίσης τη Συρία , το Λίβανο και την Υεμένη. «Πραγματικά, δεν υπάρχει συνάντηση που θα μπορούσε να ήταν πιο ομαλή και πιο παραγωγική από αυτή τη συνάντηση », δήλωσε ο αλ – Φαϊζάλ.

Ο Τζον Κέρι έχει προγραμματιστεί να επιστρέψει στην Ιερουσαλήμ , όπου πραγματοποίησε δύο γύρους συνομιλιών με τον παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς και τον ισραηλινό πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου από την προηγούμενη Πέμπτη.

Επιμέλεια: Πέτρος Σιδερέας

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης