Με μια απόφασή του η οποία εγκρίθηκε ομόφωνα, το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών καταδίκασε το βράδυ της Δευτέρας την κατάρριψη του Boeing 777 των μαλαισιανών αερογραμμών στην ανατολική Ουκρανία, που είχε ως αποτέλεσμα να βρουν τον θάνατο και οι 298 επιβαίνοντες σε αυτό.

Παράλληλα, απαίτησε οι ένοπλες ομάδες στην περιοχή να εγγυηθούν την «ασφαλή, πλήρη και απρόσκοπτη πρόσβαση» των ερευνητών στην περιοχή, όπου συνετρίβη η μοιραία πτήση MH17. Το σχέδιο της απόφασης είχε πέσει στο τραπέζι με πρωτοβουλία της Αυστραλίας και ανέφερε μεταξύ άλλων την ανάγκη να «λογοδοτήσουν οι υπεύθυνοι» και «όλα τα κράτη να συνεργαστούν πλήρως με τις προσπάθειες να υπάρξει λογοδοσία και διαφάνεια στις έρευνες για το τραγικό συμβάν».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Το οφείλουμε στα θύματα και στις οικογένειές τους να εξιχνιάσουμε τι συνέβη και ποιος ήταν υπεύθυνος», τόνισε η υπουργός Εξωτερικών της Αυστραλίας Τζούλι Μπίσοπ, η οποία ταξίδεψε στη Νέα Υόρκη για να διαπραγματευτεί την έγκριση του αυστραλιανού σχεδίου απόφασης.

Τόσο οι ΗΠΑ και η κυβέρνηση της Ουκρανίας όσο και διάφοροι σύμμαχοί τους (Καναδάς) κατηγορούν τους αυτονομιστές αντάρτες, οι οποίοι πρόσκεινται στη Ρωσία, πως κατέρριψαν το Boeing, χρησιμοποιώντας ρωσικά οπλικά συστήματα. Η Μόσχα αρνείται τις κατηγορίες αυτές και υποστηρίζει μάλιστα πως έχει στοιχεία στην κατοχή της, σύμφωνα με τα οποία ουκρανικό μαχητικό πετούσε πολύ κοντά στο αεροσκάφος λίγο πριν τη συντριβή του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης