Το Συμβούλιο της Ευρώπης ζητά από την Ουγγαρία να αναθεωρήσει τον νόμο για την κράτηση ανήλικων μεταναστών

Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 24 Μαρτίου 2017, 17:52
Το Συμβούλιο της Ευρώπης ζητά από την Ουγγαρία να αναθεωρήσει τον νόμο για την κράτηση ανήλικων μεταναστών
Tο Συμβούλιο της Ευρώπης, κάλεσε σήμερα την Ουγγαρία να επανεξετάσει τον νόμο που επαναφέρει την συστηματική κράτηση των μεταναστών, επισημαίνοντας τον αυξημένο κίνδυνο που διατρέχουν οι ανήλικοι να πέσουν θύματα σεξουαλικής κακοποίησης από τους διακινητές ή από κυκλώματα προαγωγών.

Σε επιστολή του προς τον πρωθυπουργό της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν ο Κλοντ Ζανιζί, ο πρόεδρος της Επιτροπής του Λανθαρότε (όργανο του Συμβουλίου της Ευρώπης για την προστασία των παιδιών κατά της γενετήσιας εκμετάλλευσης και κακοποίησης) εκφράζει την έντονη ανησυχία του για αυτόν τον νόμο που εγκρίθηκε στις 7 Μαρτίου από το ουγγρικό κοινοβούλιο.

Η Επιτροπή ανησυχεί ότι «τα ασυνόδευτα παιδιά, ηλικίας από 14 έως 18 ετών, θα θεωρούνται ενήλικα» για όσο διάστημα διαρκεί η μεταναστευτική κρίση και δεν θα επωφελούνται από τα μέτρα προστασίας (της παιδικής ηλικίας), όπως είναι ο διορισμός ενός κηδεμόνα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ΟΗΕ είχε καταδικάσει με δριμύτητα αυτόν τον νόμο.

Υπενθυμίζοντας ότι η Ουγγαρία επικύρωσε το 2015 μια σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης για την προστασία των ανηλίκων, ο πρόεδρος της Επιτροπής του Λανθαρότε ζητά από τον Όρμπαν «να διασφαλίσει ότι όλα τα παιδιά ανεξαιρέτως θα προστατεύονται». Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας καλείται επίσης να διευκρινίσει ποια μέτρα προβλέπεται να ληφθούν για να αποτραπεί η σεξουαλική κακοποίηση των παιδιών αυτών από τους διακινητές ή τους μαστροπούς.

Ο ουγγρικός νόμος, που εγκρίθηκε με μεγάλη πλειοψηφία, προβλέπει ότι οι μετανάστες θα οδηγούνται σε «ζώνες τράνζιτ» στα σύνορα με τη Σερβία ή την Κροατία και θα κρατούνται εκεί μέχρι να ληφθεί οριστική απόφαση στο αίτημά τους για χορήγηση ασύλου. Θα μπορούν να φύγουν από εκεί μόνο εάν επιστρέψουν στη χώρα από την οποία έφτασαν στην Ουγγαρία.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 24 Μαρτίου 2017, 17:52