Τουρκία: Ζήτησαν ποινές κάθειρξης 20 ετών για απόπειρα πραξικοπήματος

Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 29 Μαρτίου 2012, 22:03
Τουρκία: Ζήτησαν ποινές κάθειρξης 20 ετών για απόπειρα πραξικοπήματος
Την επιβολή ποινών φυλάκισης που θα αγγίζουν ακόμη και τα 20 έτη εις βάρος 364 εν ενεργεία και απόστρατων αξιωματικών ζήτησαν Τούρκοι εισαγγελείς-σε μια ακόμη αρνητική εξέλιξη για το στρατό ο οποίος ως πρόσφατα θεωρείτο πανίσχυρος, ενώ είχε ανατρέψει τέσσερις κυβερνήσεις από την δεκαετία του 1960.

Ο στρατηγός Τσετίν Ντογάν σηκώθηκε έξαλλος από το εδώλιο του κατηγορουμένου και μιμήθηκε τον πρώην αρχηγό του γενικού επιτελείου εθνικής άμυνας Ιλκέρ Μπάσμπουγ, ο οποίος χθες είχε βγει από την δικαστική αίθουσα μέσα στο κτιριακό συγκρότημα της φυλακής υψίστης ασφαλείας Σιλιβρί.

Τόσο ο Μπάσμπουγ όσο και ο Ντογάν κατηγορούνται ότι είχαν ηγετικούς ρόλους σε χωριστές συνωμοσίες με στόχο την πραξικοπηματική ανατροπή της κυβέρνησης, τις υποθέσεις Βαριοπούλα και Εργκενεκόν. Αρνούνται τις κατηγορίες και κάνουν λόγο περί απόπειρας κατασυκοφάντησης των ένοπλων δυνάμεων από την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μετά την άνοδο της οποίας στην εξουσία σταδιακά η δύναμη του στρατού άρχισε να υποχωρεί.

Κατά την επανέναρξη της δίκης του Μπάσμπουγ σήμερα ένας οικογενειακός του φίλος αρχικά κατέρρευσε μέσα στην δικαστική αίθουσα και όταν ανέκτησε τις αισθήσεις του άρχισε να φωνάζει «ο Πασάς πρέπει να ελευθερωθεί!», πεσμένος ακόμη στο πάτωμα. Ο οθωμανικός όρος συνεχίζει να χρησιμοποιείται για τους στρατηγούς, οι οποίοι θεωρούσαν εαυτούς θεματοφύλακες του κοσμικού κράτους του Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ. «Πώς μπορεί να γίνεται αυτό σ' έναν αρχηγό ΓΕΕΘΑ; Αυτά τα δικαστήρια θα ζητήσουν συγγνώμη στο τέλος, θα 'πρεπε να ντρέπονται!», φώναξε, με αποτέλεσμα η σύζυγος του στρατηγού να τον επιπλήξει για τη σκηνή.

Ο Μπάσμπουγ, φορώντας σκουρόχρωμο σακάκι με την τουρκική σημαία καρφιτσωμένη στο πέτο, φάνηκε να δακρύζει καθώς κοιτούσε όσα συνέβαιναν ενώ ένας γιατρός πρόσφερε τις πρώτες βοήθειες στο φίλο του, ο οποίος στη συνέχεια μεταφέρθηκε με φορείο σε ασθενοφόρο. Η δίκη ξανάρχισε μετά από σύντομη διακοπή.

Μερικές ώρες αργότερα, ο Ντογάν -πρώην διοικητής της Πρώτης Στρατιάς- βγήκε από την αίθουσα όταν ο εισαγγελέας ζήτησε ποινές 15-20 ετών για τους 365 κατηγορούμενους, όλους πλην ενός στρατιωτικούς. Οι 250 εξ αυτών είναι ήδη φυλακισμένοι εν όψει της απόφασης. Ο δικηγόρος του Ντογάν είπε πως θεωρεί ότι η διαδικασία «δεν είναι δίκαιη».

Ο Ερντογάν, το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AK) του οποίου συμπεριλαμβάνει εθνικιστές, κεντροδεξιούς αλλά και παραδοσιοκράτες ισλαμιστές, διαψεύδει ότι θέλει να εγκαθιδρύσει ισλαμικό κράτος, όπως συχνά το κατηγορούν οι αντίπαλοί του.

Ανάμεσα στους άλλους ανώτατους αξιωματικούς είναι ο Μπιλγκίν Μπαλανλί, διοικητής των στρατιωτικών σχολών, ο απόστρατος πρώην επικεφαλής του γενικού επιτελείου αεροπορίας Χαλίλ Ιμπραήμ Φιρτινά και ο απόστρατος πρώην επικεφαλής του γενικού επιτελείου ναυτικού Οζντέν Ορνέκ.

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 29 Μαρτίου 2012, 22:13