Με μεικτή ετυμηγορία, τρεις Τούρκοι δημοσιογράφοι που κατηγορούνται για αποκάλυψη κρατικών μυστικών απελευθερώθηκαν από τη φυλακή κατά τη διάρκεια δίκης την Τετάρτη.

Μετά από έξι μήνες πίσω από τα κάγκελα, τρεις Τούρκοι δημοσιογράφοι που κατηγορούνται ότι αποκαλύπτουν μυστικά εθνικής ασφάλειας διατάχθηκαν να απελευθερωθούν από τη φυλακή μετά από δίκη στο 34ο δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης την Τετάρτη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο αρχισυντάκτης της Oda TV Baris Pehlivan, ο δημοσιογράφος Hulya Kilinc και ο αρθρογράφος της εφημερίδας Yenicag, Murat Agirel, απελευθερώθηκαν με ταξιδιωτικούς περιορισμούς, αλλά αντιμετωπίζουν ποινές φυλάκισης εν αναμονή προσφυγών.

Ήταν μεταξύ επτά δημοσιογράφων σε δίκη στις 9 Οκτωβρίου για φερόμενη αποκάλυψη της ταυτότητας τουρκικού αξιωματικού πληροφοριών που σκοτώθηκε στη Λιβύη τον Φεβρουάριο στην κάλυψη της κηδείας του.

Ο Agirel, μαζί με τον αρχισυντάκτη της Yeni Yasam, Ferhat Celik, και τον διευθύνοντα σύμβουλο Aydin Keser, καταδικάστηκαν σε φυλάκιση τεσσάρων και οκτώ μηνών για «αποκάλυψη πληροφοριών και εγγράφων σχετικά με δραστηριότητες πληροφοριών». Με την ίδια κατηγορία, οι Pehlivan και Kilinc καταδικάστηκαν σε φυλάκιση τριών ετών και εννέα μηνών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο διευθυντής ειδήσεων της Oda TV Baris Terkoglu αθωώθηκε και ο δικαστικός φάκελος διαχωρίστηκε για τον έβδομο κατηγορούμενο, τον δημοσιογράφο BirGun Erk Acarer, ο οποίος δικάζεται ερήμην και παραμένει στο εξωτερικό.

Επιπλέον, ο Eren Ekinci, αξιωματούχος Τύπου του δήμου Akhisar του Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος της αντιπολίτευσης, συνελήφθη και αναμένει δίκη για φερόμενη κοινή χρήση εικόνων της κηδείας του ίδιου αξιωματούχου πληροφοριών με μέλη του Τύπου.

«Πρόκειται για υπόθεση που δεν θα έπρεπε να ανοίξει, αλλά, από τη στιγμή που απελευθερώθηκαν οι φυλακισμένοι δημοσιογράφοι, αυτό είναι καλά νέα, εκτός αν επέλθουν οι προσφυγές» δήλωσε ο Ozgur Ogret, εκπρόσωπος της Τουρκίας για την Επιτροπή Προστασίας Δημοσιογράφων, στο Al-Monitor. «Δεν βρισκόμαστε ακόμη έξω από το δάσος».

Η υπόθεση υψηλού προφίλ ήταν μια από τις πολλές που αφορούσε σε θέματα ελευθερίας του Τύπου στην Τουρκία, καθώς περισσότεροι από 20 δημοσιογράφοι αντιμετωπίζουν δίκες αυτή την εβδομάδα.

Οι διώξεις εναντίον επαγγελματιών και οργανώσεων των κρίσιμων μέσων ενημέρωσης έχουν αυξηθεί απότομα μετά από μικρή καταστολή που προκλήθηκε μετά την απόπειρα πραξικοπήματος του 2016 που είδε δεκάδες ειδησεογραφικά πρακτορεία να κλείνουν και να τοποθετούν το έθνος στις χώρες με φυλακισμένους κορυφαίους δημοσιογράφους, στον κόσμο.

Στον Δείκτη Ελευθερίας του Παγκόσμιου Τύπου το 2020, οι Reporters Without Borders κατέταξαν την Τουρκία ως 154η από 180 χώρες.

Τώρα, οι υποθέσεις ελευθερίας του Τύπου βρίσκονται και πάλι στα εθνικά πρωτοσέλιδα, καθώς τα δικαστήρια αντιμετωπίζουν καθυστερημένες δίκες που είχαν ανασταλεί νωρίτερα φέτος λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης