Πέντε χρόνια μετά την εξέγερση εναντίον του κράτους του Μουαμάρ αλ-Καντάφι, η Λιβύη είχε γίνει το προπύργιο του αυτοαποκαλούμενου ισλαμικού Χαλιφάτου.

Το Χαλιφάτο, δεν θα μπορούσε να επιλέξει μια πιο κεντρική τοποθεσία, για την ανάπτυξη της στρατηγικής του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η ακτή της Λιβύης ήταν σημαντική για το ISIS, καθώς έχει πετρέλαιο και φυσικό αέριο και χρειάζονταν τη δύναμη αυτή, για να σαρώσουν τα κράτη του Μαγκρέμπ που είναι φιλικά προς τη Δύση και τη Ρωσία…

Η μαχόμενη ισλαμική ομάδα της Λιβύης εντάχθηκε επίσημα στο δίκτυο της Αλ Κάιντα το 2007 και δημιούργησε πολυάριθμα εργοστάσια κατασκευής βομβών στη Σύρτη κατά τη διάρκεια της βασιλείας του Isis (IS, πρώην ISIS / ISIL) αγωνιστές, που εκδιώχθηκαν σύμφωνα με τις κυβερνητικές δυνάμεις της Λιβύης, από την πόλη τον Ιούλιο του 2016.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως αναφέρει πάντως το βρετανικό δίκτυο BBC οι φιλοκυβερνητικές δυνάμεις αναφέρουν, πως τζιχαντιστές, ακόμα έχουν τον έλεγχο τριών αστικών περιοχών της Σύρτης, αλλά επισημαίνεται πως η ανακατάληψη του συνεδριακού κέντρου αποτελεί κλειδί στην επιχείρηση κατά του Isis.

Ενώ οι τζιχαντιστές έχουν ήδη εξαφανιστεί από τις περισσότερες γειτονιές, έχουν αφήσει πίσω τους μια «επικίνδυνη κληρονομιά» όπως την ονομάζει το RT, όπου καμουφλαρισμένοι εκρηκτικοί μηχανισμοί είναι διάσπαρτοι σε όλη την πόλη.

Ο Γουίλιαμ Γουάιτμαν απεσταλμένος του RT στην περιοχή, βρήκε ένα τέτοιο παγιδευμένο δέμα που φαίνεται σύμφωνα με τους ντόπιους να είχε στο εσωτερικό του μια κούκλα με ένα λουλούδι, σκεπασμένη με ένα ρουχαλάκι, στα γόνατά της.

Η θανατηφόρα συσκευή ήταν τυλιγμένη γύρω από το κεφάλι της κούκλας, που φορούσε ένα σκουφάκι.

«Η κούκλα είχε τυλιγμένο στο λαιμό ένα φουλάρι και εάν το έλυνες τότε θα γινόταν έκρηξη» ανέφερε ο ρεπόρτερ του RT.

«Είναι πραγματικά φοβερό όταν όλα αυτά να τα βλέπεις από κοντά. Απογοητεύεσαι»… λέει ο Γουάιτμαν.

Με το που σταμάτησε έξω από το ξενοδοχείο το αυτοκίνητο που μετέφερε το δημοσιογράφο, δίπλα βρισκόταν ένας κατεστραμμένος κώνος, μέσα στον οποίο αστυνομικοί είχαν βρει λίγη ώρα πριν, έναν αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό.

Ο Γουάιτμαν είχε την ευκαιρία να εξετάσει κι ένα γιλέκο αυτοκτονίας φορτωμένο με βίδες και ρουλεμάν, που είχαν ως στόχο να μεγιστοποιήσει τις θανατηφόρες επιπτώσεις του.

Περιγράφοντας τις εμπειρίες εκπαίδευσης της γενιάς του τζιχαντιστών, σύμφωνα με μαρτυρίες, σημειώνει ότι η στρατηγική τους επηρεάστηκε έντονα από την συμμετοχή σε ανταρτοπόλεμο στην Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, λέγοντας: «Από την εμπειρία της εκπαίδευσης σε σπίτια, το επίπεδο της στρατιωτικής προετοιμασίας ήταν στην αρχή σχετικά χαμηλό. Ωστόσο, το επίπεδο ασφάλειας έγινε πολύ υψηλό, επειδή η εκπαίδευση μετά γινόταν σε καμουφλαρισμένα στρατόπεδα, σε μυστικές τοποθεσίες.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης