Τσεχία: Ο Αντρέι Μπάμπις θα συνεχίσει τις συνομιλίες για τον σχηματισμό κυβέρνησης

Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 29 Ιανουαρίου 2018, 12:06
Τσεχία: Ο Αντρέι Μπάμπις θα συνεχίσει τις συνομιλίες για τον σχηματισμό κυβέρνησης
Ο πρωθυπουργός της Τσεχίας Αντρέι Μπάμπις δήλωσε σήμερα ότι θα συνεχίσει τις συνομιλίες με τα τρία κόμματα που ενδέχεται να υποστηρίξουν τη νέα κυβέρνησή του, καθώς με την επανεκλογή του προέδρου Μίλος Ζέμαν εξασφάλισε περισσότερο χρόνο για διαπραγματεύσεις.

Ο Μπάμπις προσπαθεί να σχηματίσει κυβέρνηση από τον περσινό Οκτώβριο που κέρδισε τις εκλογές και το κίνημά του ANO («Ναι» στα τσέχικα) εξασφάλισε 78 έδρες σε σύνολο 200. Στο κοινοβούλιο της Τσεχίας μπήκαν άλλα οκτώ κόμματα, που όμως αρνήθηκαν αυτόν τον μήνα να παράσχουν ψήφο εμπιστοσύνης στον πολυεκατομμυριούχο επιχειρηματία, επικαλούμενα κυρίως την κατηγορία που τον βαρύνει, ότι έλαβε παράνομα ευρωπαϊκές επιδοτήσεις.

Ο Μπάμπις, ο δεύτερος πλουσιότερος άνθρωπος στην Τσεχική Δημοκρατία, κατηγορείται ότι έλαβε παράνομα επιδότηση από την ΕΕ ύψους 2 εκατομμυρίων ευρώ πριν από μια δεκαετία, αποκρύπτοντας ότι ήταν ιδιοκτήτης ενός αγροκτήματος και ενός συνεδριακού κέντρου, κατηγορίες τις οποίες ο ίδιος αρνείται.

Το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (CSSD), οι Κομμουνιστές και το ακροδεξιό και αντιευρωπαϊκό κόμμα SPD έχουν δηλώσει ότι μπορεί να μετάσχουν σε έναν κυβερνητικό συνασπισμό με το κόμμα του Μπάμπις ANO ή να το υποστηρίζουν εκτός κυβέρνησης.

«Θα συνεχίσουμε τις διαπραγματεύσεις με αυτά τα τρία κόμματα, μόνον στην περίπτωση του CSSD θέλουμε να περιμένουμε για το συνέδριό τους τον Φεβρουάριο, ώστε να μάθουμε ποιος θα εκπροσωπεί το κόμμα», σημείωσε ο Μπάμπις σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Pravo και δημοσιεύεται σήμερα.

Οι Κομμουνιστές έχουν δηλώσει ότι θέλουν να υιοθετήσει η κυβέρνηση ορισμένα σημεία από το πρόγραμμά τους σε αντάλλαγμα για την υποστήριξή τους, ενώ οι Σοσιαλδημοκράτες έχουν πει ότι δεν θα υποστηρίξουν μια κυβέρνηση που περιλαμβάνει κάποιον που κατηγορείται για μια αξιόποινη πράξη.

Στο μεταξύ ο Μπάμπις δηλώνει ότι ο ίδιος δεν θα αποδεχθεί να μετάσχει στη νέα κυβέρνηση ο νυν ηγέτης των Σοσιαλδημοκρατών και πρώην υπουργός Εσωτερικών, Μίλαν Τσόβανετς.

Ο πρόεδρος Ζέμαν δήλωσε την ίδια ώρα μετά την νίκη του στις προεδρικές εκλογές το Σάββατο, ότι θα δώσει περισσότερο χρόνο στον Μπάμπις για να σχηματίσει κυβέρνηση.

Ο Μπάμπις εμμένει στο ότι η κυβέρνησή του θα ακολουθήσει μια φιλοευρωπαϊκή πορεία και δεν θα υποχωρήσει στα αιτήματα για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για μια έξοδο από την ΕΕ, όπως έκανε η Βρετανία το 2016.

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 29 Ιανουαρίου 2018, 12:06