Κατέστειλε κομματικό πραξικόπημα η Τερέζα Μέι

Κατέστειλε κομματικό πραξικόπημα η Τερέζα Μέι
Η νίκη είχε βαρύ τίμημα για την πρωθυπουργό. Αναγκάστηκε να υποσχεθεί πως δεν θα ηγηθεί του κόμματος στις εκλογές του Ιουνίου 2022, δίχως ωστόσο να δεσμευτεί σε μια συγκεκριμένη ημερομηνία αποχώρησης.

H διαφορά είναι μεν αρκετή, αλλά το πρόβλημα για την πρωθυπουργό παραμένει. Με δηλωμένο το 1/3 των βουλευτών του Συντηρητικού Κόμματος και σύσσωμη την αντιπολίτευση εναντίον της συμφωνίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, η κα Μέι θα πρέπει να βρει τρόπο να πείσει τους φιλοευρωπαίους της συμπολίτευσης και της αντιπολίτευσης να ψηφίσουν υπέρ αυτής έως την 21η Ιανουαρίου.

Γνωρίζοντας ότι δεν διαθέτει την απαραίτητη πλειοψηφία για να περάσει τη συμφωνία ως έχει, η κα Μέι μεταβαίνει στις Βρυξέλλες, όπου ξεκινά σήμερα η Σύνοδος των Ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στόχος της είναι να πείσει τους ομολόγους της και τους Ευρωπαίους αξιωματούχους να επαναδιαπραγματευθούν μέρη της συμφωνίας. Συγκεκριμένα, όσα αφορούν στο άρθρο 20 που καθορίζει τις εγγυήσεις για τα ανοιχτά σύνορα στην Ιρλανδία, γνωστό ως backstop.

Είναι το κομμάτι της συμφωνίας που λόγω της ασάφειάς του, ως προς τη χρονική διάρκεια του backstop, έχει προκαλέσει τη μήνιν των brexiteer βουλευτών και του DUP, του κόμματος των Ιρλανδών Προτεσταντών Ενωτικών που με τους 10 βουλευτές του στηρίζει την κυβέρνηση μειοψηφίας της Τερέζα Μέι.

Άναρχο Brexit εάν δεν συνδράμει η Ε.Ε.

Με βάση τη συμφωνία, όσο διαρκεί το backstop, η Βρετανία παραμένει μέλος της Τελωνιακής Ένωσης, με ό,τι αυτό συνεπάγεται ως προς τους κανόνες που τη διέπουν.

Στο κείμενο των 585 σελίδων δεν αναφέρεται ημερομηνία λήξεως του backstop. Επομένως, αυτό που θα ζητήσει η πρωθυπουργός από τους Ευρωπαίους ηγέτες θα είναι μια ημερομηνία όσο το δυνατόν πιο σύντομη για τη χρονική διάρκεια του backstop.

Ελπίζει πως, εάν το πετύχει, θα μπορέσει να πείσει μια μερίδα βουλευτών της που δηλώνουν αντίθετοι, το DUP καθώς και φιλοευρωπαίους της αντιπολίτευσης να την υπερψηφίσουν.

Είναι αβέβαιο κατά πόσον το αίτημα της Βρετανίδας πρωθυπουργού θα γίνει αποδεκτό. Ωστόσο, μετά το χθεσινό δράμα που παίχτηκε στο Westminster, οι Ευρωπαίοι γνωρίζουν πως εάν δεν δώσουν την ημερομηνία που ζητεί η Τερέζα Μέι, η συμφωνία αποχώρησης είναι αδύνατον να περάσει από την ολομέλεια της Βουλής, με πολύ πιθανό αποτέλεσμα ένα άναρχο Brexit.

Σαρκαστικός τίτλος της «Daily Mail»

«Καλή τύχη, χρυσή μου» τιτλοφορείται η γνωστή συντηρητική εφημερίδα tabloid «Daily Mail» στο κεντρικό άρθρο του σημερινού της φύλλου.

«Good Luck, Darling» είναι χαρακτηριστικά o κεντρικός τίτλος της ηλεκτρονικής έκδοσης της «Daily Mail» που συνοδεύει φωτογραφία της Βρετανίδας πρωθυπουργού να αναχωρεί για τις Βρυξέλλες με τον σύζυγό της να την αποχαιρετά κουνώντας το χέρι του, λίγες ώρες μετά την ψηφοφορία επί της πρότασης μομφής εναντίον της.Η Τερέζα Μέι νίκησε το πραξικόπημα των Τόρις για τη συμφωνία του Brexit, αλλά μένει λαβωμένη, γράφει η «Guardian». Η Μέι εξασφάλισε την υποστήριξη του κόμματός της για την παραμονή της στην πρωθυπουργία- αλλά περισσότερο από το ένα τρίτο των συντηρητικών βουλευτών ψήφισε εναντίον της, προϊδεάζοντας για τη δύσκολη μάχη που έχει μπροστά της για να περάσει τη συμφωνία της για το Brexit από το κοινοβούλιο.Η πρωθυπουργός της Βρετανίας επιβίωσε της πρότασης μομφής, της μεγαλύτερης μέχρι σήμερα απειλής κατά της ηγεσία της, καθώς δέχεται επικρίσεις για τη διαχείριση των συνομιλιών για το Brexit, γράφουν οι «New York Times» υπό τον τίτλο «Η Τερέζα Μέι επιβιώνει της αμφισβήτησης της ηγεσίας της, αλλά το σχέδιο του Brexit συνεχίζει να βρίσκεται σε κίνδυνο». Η εφημερίδα επισημαίνει την ταπεινωτική δέσμευση που αναγκάσθηκε να αναλάβει η Βρετανίδα πρωθυπουργός για να κρατηθεί στην εξουσία: ότι θα παραιτηθεί πριν από τις επόμενες βουλευτικές εκλογές.

Η Τερέζα Μέι «έσωσε το τομάρι της», γράφει η «Figaro». Προς το παρόν. Η πρωθυπουργός επιβίωσε της πρότασης μομφής που κατατέθηκε εναντίον της από τους πολιτικούς της αντιπάλους της ευρωσκεπτικιστικής πτέρυγας του κόμματός της... παραμένει όρθια, αλλά λαβωμένη από τον μεγάλο αριθμό των βουλευτών που υπερψήφισαν την πρόταση μομφής, που ξεπερνά το πλήθος της πτέρυγας των «σκληρών» του Brexit.

Το γεγονός ότι περισσότεροι από 100 βουλευτές δεν της έχουν πλέον εμπιστοσύνη είναι αρκετά ανησυχητικό, γράφει η «Liberation». Γνωρίζει ότι θα χρειασθεί να εξασφαλίσει νέες υποχωρήσεις (των Βρυξελλών), εάν θέλει να προσπαθήσει να πείσει τους 117 βουλευτές να ψηφίσουν υπέρ της συμφωνίας αποχώρησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση και της Πολιτικής Διακήρυξης.

Πηγή: DW

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 13 Δεκεμβρίου 2018, 12:30