Βαριά «καμπάνα» στην εφημερίδα Hürriyet για εξύβριση του Ερντογάν

Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 22 Μαΐου 2015, 00:33
Βαριά «καμπάνα» στην εφημερίδα Hürriyet για εξύβριση του Ερντογάν
Mία από τις εφημερίδες με τη μεγαλύτερη κυκλοφορία στην Τουρκία καταδικάστηκε την Πέμπτη να καταβάλει ένα βαρύ πρόστιμο για την «εξύβριση» του προέδρου της χώρας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε ένα κύριο άρθρο που δημοσίευσε, λίγο πριν από τις βουλευτικές εκλογές.

Ένα δικαστήριο της πρωτεύουσας Άγκυρας απεφάνθη ότι στο κύριο άρθρο που έγραψε ο δημοσιογράφος Μεχμέτ Γιλμάζ και δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Hürriyet» διαπράχθηκε «επίθεση εναντίον των δικαιωμάτων» του Ερντογάν.

Το δικαστήριο καταδίκασε τον δημοσιογράφο και τη διευθύντρια της εφημερίδας Βουσλάτ Ντογάν Σαμπαντζί να καταβάλουν αποζημίωση 20.000 τουρκικών λιρών (6.950 ευρώ) στον Ταγίπ Ερντογάν, μετέδωσε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.

Στο τηλεγράφημα δεν διευκρινίζεται για ποιο άρθρο καταδικάστηκε η εφημερίδα, όμως η «Hürriyet» είχε δημοσιεύσει την 25η Αυγούστου ένα εκτενές άρθρο του Γιλμάζ, όπου επαναλάμβανε τις κατηγορίες περί διαφθοράς εναντίον του Ερντογάν, δύο εβδομάδες μετά τη νίκη του στις προεδρικές εκλογές.

Η «Hürriyet» επικρίνει συχνά τον Ερντογάν, ωστόσο σε γενικές γραμμές είναι ιδιαίτερα προσεκτική.

Οι τόνοι όμως ανέβηκαν όταν ο πρόεδρος Ερντογάν κατέκρινε σφόδρα τον τρόπο με τον οποίο η εφημερίδα κάλυψε το θέμα της καταδίκης σε θάνατο του προέδρου της Αιγύπτου Μοχάμεντ Μόρσι.

Το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας εκείνη την ημέρα με τίτλο: «Η ποινή του θανάτου με 52% των ψήφων» βρέθηκε στο στόχαστρο πολλών φιλοκυβερνητικών μέσων ενημέρωσης, καθώς φαίνεται πως υπονοούσε ότι ο επικεφαλής του τουρκικού κράτους ενδέχεται να έχει την ίδια μοίρα με τον πρόεδρο της Αιγύπτου, αφού ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε εκλεγεί με το 52% των ψήφων.

Η «Hürriyet» στο κύριο άρθρο που δημοσίευσε την Τρίτη κατήγγειλε τις «άνισες και αβάσιμες» επιθέσεις του Τούρκου προέδρου και έκανε λόγο για «αδικίες» και «εμφανείς χειραγωγήσεις».

«Γιατί μας στοχοποιείτε;» διερωτήθηκε η εφημερίδα.


Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 22 Μαΐου 2015, 00:33