Με την αυτοαναγόρευση του ηγέτη της αντιπολίτευσης και προέδρου του Κοινοβουλίου Juan Guaido εν μέσω αιματηρών διαδηλώσεων στο Καράκας ως προέδρου της Βενεζουέλας, κορυφώνεται η πολιτική κρίση στην χώρα που πλέον έχει δύο προέδρους.

Ιδιαίτερα μετά την ανακοίνωση ότι η Ουάσινγκτον αναγνωρίζει επίσημα τον Guaido ως «προσωρινό πρόεδρος της χώρας». Για να ακολουθήσουν το παράδειγμα της Ουάσινγκτον, η Αργεντινή, η Βραζιλία, η Κολομβία, η Χιλή, ο Ισημερινός, το Περού, η Γουατεμάλα, η Παραγουάη και η Κόστα Ρίκα. και ο Καναδάς.

Χώρες μεταξύ των οποίων η Κίνα, η Ρωσία, το Ιράν η Κούβα και η Τουρκία, εξέφρασαν ότι υποστηρίζουν την διακυβέρνηση Μαδούρο και κάλεσαν τις άλλες χώρες να μην αναμειγνύονται στα εσωτερικά της Βενεζουέλας.
Ο αριστερός πρόεδρος της Βολιβίας Έβο Μοράλες επανεπιβεβαίωσε τη μακρά του συμμαχία με τον πρόεδρο Μαδούρο και με tweet του προσφέρθηκε να σταθεί στο πλευρό της Βενεζουέλας κατακρίνοντας την ανάμειξη των ΗΠΑ, όπως υποστήριξε, στις υποθέσεις των χωρών της Νοτίου Αμερικής.
Εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών και εκπρόσωπος του προέδρου του Μεξικού τόνισε πως η χώρα συνεχίζει να αναγνωρίζει τον Μαδούρο ως πρόεδρο της Βενεζουέλας. Επίσης κυβερνητικοί αξιωματούχοι της Ουρουγουάης ανέφεραν ότι η χώρα συνεχίζει να αναγνωρίζει τον Μαδούρο ως πρόεδρο της Βενεζουέλας.
Η κυβέρνηση υπό τον πρόεδρο Μαδούρο, αποφάσισε να κλείσει την πρεσβεία της χώρας του στην Ουάσινγκτον, ενώ η αμερικανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα διατηρήσει την πρεσβεία στο Καράκας, με το «άκρως απαραίτητο προσωπικό».
Επίσης οι ΗΠΑ επιδιώκουν να βρεθεί τρόπος ώστε τα έσοδα της Βενεζουέλας από την παραγωγή πετρελαίου να πάνε στον «προσωρινό» πρόεδρο Γκουαΐδο, και όχι στον «απομονωμένο» Μαδούρο, όπως δήλωσε σήμερα, Αμερικανός αξιωματούχος στο Reuters.
Το ειδησεογραφικό πρακτορείο επισημαίνει πως με αυτό τον τρόπο η Ουάσινγκτον προσπαθεί να ενισχυθεί οικονομικά ο Γκουαΐδο, με τη συμπαράσταση της Ουάσινγκτον και γειτονικών κρατών με τη Βενεζουέλα.
«Εκείνο που θα πρέπει να γίνει είναι να αποδεσμευθεί ο παράνομος Μαδούρο από τις πηγές εσόδων», δήλωσε ο προεδρικός σύμβουλος Τζον Μπόλτον στους διαπιστευμένους δημοσιογράφους στο Λευκό Οίκο.
Ο Μπόλτον πρόσθεσε πως «η διαδικασίαείναι πολύ μπλεγμένη» και ότι «οι αξιωματούχοι εξετάζουν πως θα τελεσφορήσει το σχέδιο αυτό».
Το Reuters επισημαίνει ότι δεν υπάρχει σχολιασμός για το ζήτημα αυτό, ούτε από το υπουργείο Πληροφοριών στο Καράκας, ούτε εκ μέρους Γκουαΐδο.

Διεθνείς αντιδράσεις
Ο Paul Craig Roberts, βοηθός υπουργός Οικονομικής Πολιτικής, επί προέδρου Ρέιγκαν υποστήριζε από τις 18 Ιανουαρίου με άρθρο του στο «Information Clearing House» ότι «οι ΗΠΑ προωθούν πραξικόπημα εναντίον του προέδρου Μαδούρο» επισημαίνοντας ότι ο αντιπρόεδρος Μάικ Πενς σε τηλεοπτική συνέντευξή του υποστήριξε πως «η απελευθέρωση της Βενεζουέλα αρχίζει με την ανάληψη των καθηκόντων από τον προσωρινό πρόεδρο Χουάν Γκουαΐδο».
Τονίζεται ακόμη πως αν και ο πρόεδρος Μαδούρο έδωσε νόμιμη προθεσμία 72 ωρών στους Αμερικανούς διπλωμάτες να αποχωρήσουν από την χώρα, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ με ανακοίνωσή του αρνείται να υπακούσουν.
Η δήλωση Πομπέο για την άρνηση αποδοχής της προειδοποίησης για αποχώρηση των διπλωματών από το Καράκας

Η δήλωση Πομπέο για την άρνηση αποδοχής της προειδοποίησης για αποχώρηση των διπλωματών από το Καράκας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Ουάσινγκτον κατηγορείται από σχολιαστές πως προωθεί εμφύλιο πόλεμο στην Βενεζουέλα.

Εκείνο που δημιούργησε κι άλλες υποψίες ήταν πως οι Τραμπ και Πομπέο εξέφρασαν την απειλή πως «όλες οι προοπτικές βρίσκονται στο τραπέζι».
Η Μόσχα, επέκρινε την ανάμειξη των ΗΠΑ στα εσωτερικά της Βενεζουέλας υποστηρίζοντας πως ο πρόεδρος Μαδούρο είναι ο νόμιμος επικεφαλής του κράτους. Η Ρωσία επίσης προειδοποίησε τις ΗΠΑ να μην αναπτύξουν στρατιωτικές δυνάμεις στην χώρα αυτή την οποία χαρακτήρισε «σύμμαχό μας».
O παράγοντας πετρέλαιο
Στις αρχές του 1900 στις αμερικανικές πετρελαϊκές εταιρίες δόθηκαν μεγάλες παροχές από τον τότε δικτάτορα Juan Vicente Gomez, για να εκμεταλλευθούν την κυριότερη οικονομική πρόσοδο της Βενεζουέλας.

«Έτσι η Βενεζουέλα, είχε κατορθώσει να γλιτώσει άλλες δυσάρεστες πολιτικές επιπλοκές που είχαν προκαλέσει οι ΗΠΑ σε χώρες όπως η Χιλή και η Γουατεμάλα», υποστηρίζει άρθρο στην Deutsche Welle.

Η αμερικανικών συμφερόντων Petroleos de Venezuela (PDVSA), είχε διατηρήσει τον έλεγχο της παραγωγής πετρελαίου επί αλλεπάλληλων κυβερνήσεων, ώσπου να εθνικοποιηθεί από τον Ούγκο Τσάβεζ καθιστώντας τον εχθρό των ΗΠΑ.
Ρωσία – Βενεζουέλα
Για το ενδεχόμενο στρατιωτικής επέμβασης στη Βενεζουέλα προειδοποίησε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Ριάμπκοφ, τονίζοντας ότι θα επρόκειτο για καταστροφικό σενάριο.
«Η χρήση στρατιωτικής ισχύος θα ήταν καταστροφική», είπε ο Ριάμπκοφ στο CNN, επισημαίνοντας ότι οι ΗΠΑ επιδεινώνουν την κατάσταση στη Βενεζουέλα, η οποία ήδη βιώνει βαθειά πολιτική κρίση, μετά από την απόφαση του ηγέτη της αντιπολίτευσης, Χουάν Γκουαΐδο, να αυτοανακηρυχθεί προσωρινός πρόεδρος της χώρας.
Η ρωσική πρεσβεία στις ΗΠΑ εξέφρασε, την ελπίδα ότι η Ουάσινγκτον δεν θα επιδιώξει ριψοκίνδυνες ενέργεις στη Βενεζουέλα όπως στη Συρία, προκειμένου να στρέψει το βλέμμα της κοινής γνώμης αλλού πέρα από το μερικό shutdown της αμερικανικής ομοσπονδιακής κυβέρνησης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πληροφορίες από Reuters – Deutsche Welle – RT.com
Σύνταξη: Κ. Μπετινάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης