«Βιώνω μια απίστευτη αίσθηση ελευθερίας»

Πρώτη καταχώρηση: Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου 2013, 10:31
«Βιώνω μια απίστευτη αίσθηση ελευθερίας»
Την πρώτη του συνέντευξη μετά την απελευθέρωσή του έδωσε ο Ρώσος πρώην μεγιστάνας του πετρελαίου, Μιχαήλ Χοντορκόφσκι, περιγράφοντας τα συναισθήματά του στο πολιτικό περιοδικό της Μόσχας «The New Times».

«Ύστερα από 10 χρόνια βιώνω μια απίστευτη αίσθηση ελευθερίας» είπε ο Χοντορκόφσκι στο περιοδικό, το οποίο είναι γνωστό για την κριτική που ασκεί στο Κρεμλίνο.

«Το πιο σημαντικό πράγμα είναι τώρα η ελευθερία, ελευθερία, ελευθερία» είπε από το Βερολίνο όπου βρίσκεται ο 50χρονος Χοντορκόφσκι στην αρχισυντάκτρια Γεβγένια Άλμπατς, περιγράφοντας μερικές από τις συνθήκες που έζησε στη φυλακή. Όπως αποκάλυψε, κατά τη διάρκεια της μακράς περιόδου κράτησής του είχε τη δυνατότητα να κοιμηθεί σε ένα κανονικό κρεβάτι μόλις τρεις φορές κάθε τρίμηνο, ενώ ελάχιστες ήταν οι ευκαιρίες να δει την οικογένειά του.

Ο Χοντορκόφσκι συναντήθηκε με τους γονείς του στο Βερολίνο το Σάββατο, για πρώτη φορά εδώ και μια δεκαετία εκτός φυλακής. Παράλληλα συνάντησε και τον γιο του, ο οποίος έφτασε στη Γερμανία από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ποιος είναι ο μεγιστάνας και γιατί φυλακίστηκε

Ο Μιχάηλ Χοντορκόφσκι, ο οποίος εθεωρείτο κάποτε ο πλουσιότερος και ισχυρότερος άνδρας της Ρωσίας, συνελήφθη το 2003 και καταδικάσθηκε το 2005 σε κάθειρξη οκτώ ετών για αισχροκέρδεια και φορολογική απάτη. Η ποινή του μετατράπηκε σε κάθειρξη συνολικά 14 ετών έπειτα από μια δεύτερη δίκη το 2010, για κλοπή πετρελαίου και ξέπλυμα 23,5 δισ. δολαρίων.

Σύμφωνα με τους υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και πλήθος ξένων παρατηρητών, ο Μιχαήλ Χοντορκόφσκι είναι θύμα ξεκαθαρίσματος λογαριασμών που ενορχηστρώθηκε από τον Βλαντιμίρ Πούτιν.

Καταδικασμένος επειδή προέβαλε την ανεξαρτησία του και τις πολιτικές του φιλοδοξίες, έγινε το σύμβολο του αυταρχικού μοντέλου Πούτιν στη διακυβέρνηση της Ρωσίας.

Τελευταία ενημέρωση: Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου 2013, 12:00