''Βλέπει'' και Παλαιστινιακό κράτος το Ισραήλ;

Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 10 Ιουνίου 2009, 10:05
''Βλέπει'' και Παλαιστινιακό κράτος το Ισραήλ;

Πίεση άσκησε ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Ehud Barak προς τον πρωθυπουργό της χώρας, Benjamin Netanyahu να αποδεχτεί την ιδέα ενός παλαιστινιακού κράτους, πριν από την ομιλία του, την Κυριακή, με θέμα την ειρήνη.

«Η σημερινή κυβέρνηση σχηματίστηκε με τη δέσμευση ότι θα σεβαστεί τις συμφωνίες στις οποίες είχαν καταλήξει οι προηγούμενες κυβερνήσεις, συμπεριλαμβανομένου και του "οδικού χάρτη", που καθιστά σαφές ότι το πρόβλημα πρέπει να επιλυθεί με βάση την αρχή των δύο κρατών για δύο λαούς», επισήμανε ο Ehud Barak μιλώντας στο κρατικό ραδιόφωνο του Ισραήλ.

«Αν αυτή η λύση αποτύχει, στη κοιλάδα του Ιορδάνη θα υπάρξει μόνο μια πολιτική οντότητα: το κράτος του Ισραήλ. Σε αυτήν την περίπτωση, αν οι Παλαιστίνιοι έχουν το δικαίωμα να ψηφίζουν δεν θα έχουμε ένα εβραϊκό κράτος, αλλά ένα κράτος δύο εθνοτήτων και αν δεν έχουν το δικαίωμα να ψηφίσουν τότε θα έχουμε ένα καθεστώς απαρτχάιντ», τόνισε χαρακτηριστικά ο Ισραηλινός υπουργός.

Ο Ehud Barak, ο οποίος ηγείται του Εργατικού Κόμματος, συναντήθηκε την Τρίτη με τον Αμερικανό ειδικό απεσταλμένο για τη Μέση Ανατολή George Mitchell, ο οποίος τάχθηκε υπέρ της επανάληψης των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεις και της γρήγορης εξεύρεσης λύσης.

Ο George Mitchell θα συναντηθεί σήμερα με την ηγέτιδα της αντιπολίτευσης Tzipi Livni και με τον Παλαιστίνιο πρόεδρο Mahmoud Abbas στη Ramalla.

Μέχρι σήμερα ο Benjamin Netanyahu έχει αντισταθεί στις πιέσεις της αμερικανικής κυβέρνησης και της υπόλοιπης διεθνούς κοινότητας να αποδεχτεί τη λύση των δύο κρατών και να σταματήσει τον εποικισμό.

Σύμφωνα με τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης, ο Αμερικανός πρόεδρος, Barack Obama, θα παρουσιάσει μέσα στις επόμενες εβδομάδες ένα λεπτομερές ειρηνευτικό σχέδιο για το Μεσανατολικό.

Εξάλλου, στις 4 Ιουνίου από το Κάιρο, ο Obama τόνισε πως περιμένει από το Ισραήλ να αποδεχτεί τη λύση των δύο κρατών και να παγώσει τον εποικισμό.

 

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 10 Ιουνίου 2009, 10:05