Βολιβία: Λήψη μέτρων για αποφυγή πραξικοπήματος

Πρώτη καταχώρηση: Κυριακή, 24 Ιουνίου 2012, 07:26
Βολιβία: Λήψη μέτρων για αποφυγή πραξικοπήματος
Σε πλήρη ετοιμότητα βρίσκεται η κυβέρνηση της Βολιβίας προκειμένου να αποτρέψει το ενδεχόμενο ενός πραξικοπήματος, στη σκιά των μαζικών κινητοποιήσεων από χιλιάδες αστυνομικούς οι οποίοι ζητούν από τον πρόεδρο της χώρας, Evo Morales, να προχωρήσει σε αύξηση μισθών.

Με ανακοίνωσή του το υπουργείο Εσωτερικών ζήτησε το Σάββατο από τις αστυνομικές δυνάμεις να σεβαστούν τη δημόσια τάξη και να επιλέξουν τον «δρόμο του διαλόγου» για την ικανοποίηση των αιτημάτων τους.«Οι αστυνομικοί πρέπει να προφυλάξουν τους θεσμούς και τον διάλογο και να αποφύγουν την σύγκρουση, τις προκλήσεις και τους βανδαλισμούς, που επιδιώκουν ορισμένα “στοιχεία”. Υπάρχουν δύο δρόμοι για να βρεθεί μια λύση σε αυτή την κρίση με την Αστυνομία: ο δρόμος του διαλόγου και ο δρόμος της σύγκρουσης, της βίας, της διάρρηξης της θεσμικής και της δημοκρατικής τάξης. Θέλουμε την πρώτη λύση», τονίζεται.

Σε μια προσπάθεια να διασφαλιστεί η δημόσια τάξη, ο πρόεδρος της χώρας έδωσε εντολή σε δυνάμεις του Στρατού να περιπολούν στους δρόμους προκειμένου να καλυφθούν τα κενά από τη γενική απεργία των αστυνομικών.Οι αστυνομικοί συμμετέχουν σε ένα κίνημα διαμαρτυρίας, το οποίο έχει επεκταθεί σε 8 από τις 9 επαρχίες της χώρας, με βασικό αίτημα την αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 70% (περίπου 287 δολάρια). Η κυβέρνηση έχει ήδη ανακοινώσει ότι προτίθεται να αυξήσει τους μισθούς των αστυνομικών, αρκεί όμως να προηγηθεί διάλογος.

Την Παρασκευή, ομάδα περίπου 300 απεργών αστυνομικών επιτέθηκε, πετώντας πέτρες, στο κτήριο της Εθνικής Διεύθυνσης Πληροφοριών, σπάζοντας παράθυρα και βγάζοντας από τα γραφεία έπιπλα, έγγραφα και υπολογιστές, με τα οποία στη συνέχεια άναψαν φωτιά.

Εκπρόσωπος των απεργών έχει ξεκαθαρίσει ότι οι κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν μέχρι την ικανοποίηση των αιτημάτων που έχουν τεθεί στην κυβέρνηση της χώρας.

Διαβάστε επίσης:
Βολιβία: Άυξηση μισθών ζητούν οι αστυνομικοί, Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 23 Ιουνίου 2012, 02:37

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

Τελευταία ενημέρωση: Κυριακή, 24 Ιουνίου 2012, 07:59