Βούτσιτς: «Δεν θα ανεχθούμε την ταπείνωση των Σέρβων, αν και πρόθυμοι για συμβιβασμό στο Κόσοβο»

Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 4 Νοεμβρίου 2019, 17:18
Βούτσιτς: «Δεν θα ανεχθούμε την ταπείνωση των Σέρβων, αν και πρόθυμοι για συμβιβασμό στο Κόσοβο»

Ο πρόεδρος της Σερβίας Άλεξάνταρ Βούτσιτς σε κοινή συνέντευξη τύπου με το Μάθιου Πάλμερ ανέφερε ότι έγινε ανοιχτή συζήτηση για όλα τα θέματα που αφορούν τις διμερείς σχέσεις, το ρόλο των ΗΠΑ στην επίλυση του ζητήματος του Κοσόβου και τις εξελίξεις στην περιοχή.

Ο πρόεδρος της Σερβίας στα πλαίσια της ανοιχτής συζήτησης που είχε δήλωσε αισιόδοξος λέγοντας πως  σε δύο-τρεις μήνες, θα δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες για να συνεχιστεί ο διάλογος Βελιγραδίου-Πρίστινας».Συγχρόνως, υπογράμμισε τη βούληση και την ανάγκη για συμβιβαστική λύση, κατέστησε ωστόσο σαφές ότι δε θα επιτρέψει την ταπείνωση της Σερβίας.

Δε θα δεχτούμε την  ταπείνωση των Σέρβων 

«Διεμήνυσα στον κ. Πάλμερ ότι η Σερβία είναι έτοιμη για συμβιβασμό, αλλά δεν είναι πρόθυμη να ανεχθεί την ταπείνωση των Σέρβων στο Κόσοβο και γενικότερα την ταπείνωση του σερβικού λαού» τόνισε στην συνέντευξη Τύπου ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς.

Οι ΗΠΑ θα συμβάλουν εποικοδομητικά για την επίλυση του ζητήματος με το Κόσοβο

Ο Μάθιου Πάλμερ, στις δηλώσεις του, διαβεβαίωσε ότι οι ΗΠΑ θα συμβάλουν εποικοδομητικά για την επίλυση του ζητήματος του Κοσόβου μέσα από διάλογο. Εξέφρασε δε την άποψη ότι η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση των Δυτικών Βαλκανίων θα διευκόλυνε την επίλυση πολλών προβλημάτων γι' αυτό και παραμένει προτεραιότητα της αμερικανικής διπλωματίας.

Τόνισε πως είναι ανάγκη να δοθεί νέα ώθηση στην ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων μετά την άρνηση των Βρυξελλών να εγκρίνουν την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τα Σκόπια και τα Τίρανα. «Η Ε.Ε. με την μη έγκριση ενταξιακών διαπραγματεύσεων για την Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία έκανε, κατά την άποψή μας, ένα μεγάλο ιστορικό λάθος και έστειλε ένα κακό μήνυμα σε ολόκληρη την περιοχή», επισήμανε ο Μάθιου Πάλμερ μετά τη συνάντηση που είχε στο Βελιγράδι με τον πρόεδρο της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς.

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 4 Νοεμβρίου 2019, 17:19