Νέο κύμα απεργιακών κινητοποιήσεων σαρώνει την Γαλλία για το εργασιακό νομοσχέδιο. Η απόφαση της κυβέρνησης να μην υποχωρήσει ως προς το σχέδιο νόμου για τις εργασιακές σχέσεις, δεν έβαλε τέλος στις διαμαρτυρίες και την Τρίτη οι πολίτες κατέκλυσαν εκ νέου τους δρόμους, εγκαινιάζοντας μια νέα εβδομάδα διαδηλώσεων. 

Από την έναρξη των κινητοποιήσεων μέχρι σήμερα έχουν σημειωθεί σύμφωνα με τον πρόεδρο Ολάντ «περισσότερες από 1.000 συλλήψεις, 60 καταδίκες» και «350 τραυματισμοί αστυνομικών»Οι αντιδράσεις των συνδικάτων έγιναν ακόμα πιο έντονες όταν η κυβέρνηση αποφάσισε να περάσει τον νέο εργασιακό νόμο με προεδρικό διάταγμα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι Αρχές έχουν απαγορεύει σε ακτιβιστές που είχαν λάβει μέρος σε προηγούμενες διαδηλώσεις (στη διάρκεια των οποίων σημειώθηκαν επεισόδια) να λάβουν μέρους στις κινητοποιήσεις της Τρίτης. 

Σύμφωνα με έγγραφο της Αστυνομίας, απαγορεύτηκε «σε συγκεκριμένα άτομα, που είχαν εντοπιστεί σε προηγούμενες διαδηλώσεις» η πρόσβαση στα σημεία των συγκεντρώσεων, μέτρο που συμμορφώνεται και με την κατάσταση εκτάκτου ανάγκης που έτσι κι αλλιώς ισχύει στη Γαλλία.

Επτά συνδικάτα (το μεγαλύτερο εκ των οποίων είναι το CGT) διοργάνωσε σήμερα Τρίτη την έκτη διαδήλωση σε διάστημα δύο μηνών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Διαδηλώσεις διοργανώθηκαν σε πολλές πόλεις της Γαλλίας. Στο Παρίσι, στο επίκεντρο των κινητοποιήσεων βρέθηκε το 7ο και το 14ο διαμέρισμα: Οι δυνάμεις επιβολής του νόμου απάντησαν με χρήση δακρυγόνων στις ρίψεις αντικειμένων από τους διαδηλωτές, ενώ τα ενισχυμένα μέτρα ασφαλείας δεν φάνηκαν ικανά να εμποδίσουν την κλιμάκωση της έντασης.

Δείτε εικόνες που μετέδωσε το RT:

Στη Νάντη, σε συνοικία της Rive Gauche, οι αστυνομικοί έκαναν χρήση δακρυγόνων και αντλιών νερού κατά διαδηλωτών. Στην Τουλούζη (νοτιοδυτικά) διαδηλωτές επιτέθηκαν εναντίον του πολιτικού γραφείου ενός Σοσιαλιστή.

Παράλληλα, κινητοποιήσεις του συνδικάτου των εργαζομένων στον τομέα των μεταφορών πραγματοποιήθηκαν σε Νάντη, Μασσαλία, Μπορντώ.

Οι οδηγοί φορτηγών προχώρησαν την Τρίτη σε αποκλεισμούς αυτοκινητόδρομων σε ολόκληρη γη χώρα, διαμαρτυρόμενοι για τον νέο εργασιακό νόμο. Απεργίες έχουν επίσης εξαγγελθεί στα μέσα μαζικής μεταφοράς για ολόκληρη την εβδομάδα.

Ανυποχώρητος ο Ολάντ

Παρόλο που η δημοτικότητά του έχει κατακρημνιστεί, τα επεισόδια αμαυρώνουν τις κινητοποιήσεις σε ολόκληρη την χώρα και ένα μέτωπο «αντίστασης» έχει γεννηθεί στους κόλπους των Σοσιαλιστών, ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ διαβεβαίωσε ότι δεν θα απαρνηθεί το αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο για τις εργασιακές σχέσεις, επιδεικνύοντας έντονη αγωνιστική διάθεση 11 μήνες πριν από το τέλος της θητείας του.

Το σκηνικό υπήρξε λίγο πολύ το ίδιο και την Τρίτη, από την έναρξη των κινητοποιήσεων κατά του νομοσχεδίου, πριν από δύο μήνες: επεισόδια ξέσπασαν μεταξύ αστυνομικών και διαδηλωτών.

«Δεν θα ενδώσω, διότι υπήρξαν πολλές κυβερνήσεις που ενέδωσαν» προειδοποίησε ο επικεφαλής του γαλλικού Κράτους σε μια ομιλία του με «άρωμα» προεκλογικής περιόδου.

Αυτός ο νόμος «θα περάσει επειδή έχει συζητηθεί και έχει τροποποιηθεί», υπογράμμισε ο Φρανσουά Ολάντ σε δηλώσεις του στο ραδιοφωνικό δίκτυο Europe1, όπου επίσης διαβεβαίωσε ότι έχει τη στήριξη των συνδικαλιστικών ενώσεων που τάσσονται υπέρ των μεταρρυθμίσεων και μιας πλειοψηφίας των σοσιαλιστών βουλευτών.

Ελλείψει ωστόσο της απαραίτητης πλειοψηφίας, η κυβέρνηση της Κεντροαριστεράς του πρωθυπουργού Μανουέλ Βαλς προσέφυγε την περασμένη εβδομάδα σε ένα συνταγματικό «όπλο» για να διασφαλίσει την έγκριση του νομοσχεδίου σε πρώτη ανάγνωση χωρίς την ψήφο των βουλευτών.

Ο στόχος της μεταρρύθμισης είναι να καταστήσει το εργασιακό δίκαιο πιο ευέλικτο με στόχο την καταπολέμηση της ανεργίας που ανέρχεται στο 10% του πληθυσμού. Για τους επικριτές του ωστόσο το νομοσχέδιο ευνοεί τις επιχειρήσεις και εντείνει το αίσθημα ανασφάλειας των εργαζομένων.

Με τους διαδηλωτές να προέρχονται κυρίως από τους κόλπους της Αριστεράς, οι πολέμιοι της μεταρρύθμισης πλημμυρίζουν τους δρόμους εδώ και εβδομάδες. «Αρκετά πια» με τους ταραξίες τόνισε ο πρόεδρος Ολάντ και μίλησε για «περισσότερες από 1.000 συλλήψεις, 60 καταδίκες» και «350 αστυνομικούς τραυματίες» από την έναρξη των κινητοποιήσεων.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης