Βραζιλία: Το Κόμμα των Εργαζομένων (PT) στο πλευρό του Λούλα για τις προεδρικές εκλογές

Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 1 Σεπτεμβρίου 2018, 08:10
Βραζιλία: Το Κόμμα των Εργαζομένων (PT) στο πλευρό του Λούλα για τις προεδρικές εκλογές
Το Κόμμα των Εργαζομένων (PT) του Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα θα «αγωνιστεί με όλα τα μέσα για να εξασφαλίσει την υποψηφιότητά του» στις προεδρικές εκλογές της 7ης Οκτωβρίου, ανακοίνωσε σήμερα το κόμμα της αριστεράς μετά τον αποκλεισμό του πρώην προέδρου που είναι φυλακισμένος για διαφθορά.

Το Ανώτατο Εκλογικό Δικαστήριο ακύρωσε το βράδυ της Παρασκευής την υποψηφιότητα του πρώην προέδρου ο οποίος από τον Απρίλιο εκτίει ποινή φυλάκισης 12 και πλέον ετών για παθητική διαφθορά και ξέπλυμα χρήματος.

Χωρίς καν να περιμένει την ψήφο του τελευταίου των επτά δικαστών, το PT κατήγγειλε «τη βία που διαπράχθηκε» από το Ανώτατο Εκλογοδικείο σε βάρος της προσωπικότητάς αυτής της βραζιλιάνικης αριστεράς και ανακοίνωσε ότι θα «προσφύγει ενώπιον των δικαστηρίων για να αναγνωριστούν τα δικαιώματα του Λούλα που προβλέπονται από τον νόμο και τις διεθνείς συνθήκες που έχουν κυρωθεί από τη Βραζιλία».

«Θα υπερασπιστούμε τον Λούλα στους δρόμους, με τον λαό, γιατί ο Λούλα είναι ο υποψήφιος της ελπίδας», έγραψε η ηγεσία του PT σε ανακοίνωση.

«Είναι ψέμα να λέγεται ότι ο νόμος Ficha Limpa ("Καθαρό Ποινικό Μητρώο") εμποδίζει την υποψηφιότητα οποιουδήποτε προσώπου που έχει καταδικαστεί σε δεύτερο βαθμό», προσθέτει το κόμμα επικαλούμενο 145 υποψηφίους στις δημοτικές εκλογές του 2016 στην περίπτωση του Λούλα και από τους οποίους περισσότεροι από τους μισούς εκλέχθηκαν.

«Είναι ψέμα να λέγεται ότι ο Λούλα δεν μπορεί να μετάσχει σε μια εκλογή γιατί είναι φυλακισμένος», προσθέτει το PT, συνιδρυτής του οποίου ήταν ο Λούλα τη δεκαετία του 1980.

Το κόμμα επικαλείται επίσης τη σύσταση της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ που κάλεσε πρόσφατα τη Βραζιλία να επιτρέψει στον Λούλα να μετάσχει στις προεδρικές εκλογές έως ότου εξεταστούν όλες οι νομικές προσφυγές του. "Η Βραζιλία έχει την υποχρέωση να συμμορφωθεί" στην απόφαση της Επιτροπής, διαβεβαιώνει το κόμμα.

Τελευταία ενημέρωση: Σάββατο, 1 Σεπτεμβρίου 2018, 08:13