Βασιλικά καθήκοντα και αρμοδιότητες αποκτά ο πρίγκιπας Κάρολος, χωρίς αυτό απαραίτητα να σημαίνει ότι η Ελισάβετ Β’ – που βρίσκεται ήδη 62 χρόνια στον θρόνο – θα παραιτηθεί για χάρη του γιου της.

Σε κάθε περίπτωση ο Κάρολος εμφανίζεται όλο και περισσότερο στο προσκήνιο, όπως δείχνουν αρκετές κινήσεις στο Παλάτι του Μπάκιγχαμ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μια από αυτές τις κινήσεις, όπως μετέδωσε το BBC, είναι η συγχώνευση των γραφείων Τύπου της βασίλισσας και του διαδόχου. Στο εξής, θα λειτουργεί ένα γραφείο Τύπου και για τους δύο, με στόχο «τον καλύτερο συντονισμό των δραστηριοτήτων τους», ανέφερε το βρετανικό δίκτυο.

Παρόλο που η ίδια είναι διατεθειμένη να παραμείνει στον θρόνο για όσο διάστημα της το επιτρέπει η υγεία της, η ήδη προχωρημένη ηλικία της (σ.σ.: σύντομα κλείνει τα 88) την αναγκάζει να αναθέτει ολοένα και περισσότερες αρμοδιότητες στον 65χρονο Κάρολο.

Χαρακτηριστικότερα παραδείγματα, η παρουσία του Καρόλου στο πλευρό της μητέρας του στο παραδοσιακό άνοιγμα των εργασιών της Βουλής (τον περασμένο Μάιο), αλλά και η ανακοίνωση (τον περασμένο Νοέμβριο) ότι εκείνος θα εκπροσωπήσει τη βασίλισσα στη Σύνοδο των χωρών της Κοινοπολιτείας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ήταν η πρώτη φορά από την ίδρυση της Κοινοπολιτείας που η Ελισάβετ Β’ δεν ήταν παρούσα στη Σύνοδο. Μάλιστα, δημοσίευμα των κυριακάτικων «Times» ανέφερε ότι η βασίλισσα θα πραγματοποιήσει το τελευταίο της ταξίδι στο εξωτερικό (στη Γαλλία) τον ερχόμενο Ιούνιο για τα 70 χρόνια από την Απόβαση στη Νορμανδία. Kαι σε αυτήν την περίπτωση θα τη συνοδεύει ο Κάρολος.

Η Ελισάβετ Β’ ανέβηκε στον θρόνο το 1952, διαδεχόμενη τον πατέρα της Γεώργιο Στ’, ο οποίος πέθανε πολύ νέος. Μετρά ήδη 62 χρόνια στον θρόνο και είναι η δεύτερη μακροβιότερη στην ιστορία του Ηνωμένου Βασιλείου: η Βικτωρία βασίλεψε 63 χρόνια και 7 μήνες (1837-1901).

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης