Βρετανία: «Ανησυχίες ότι το εμβόλιο μπορεί να μη λειτουργεί κατά της παραλλαγής του ιού που εντοπίστηκε στη Ν. Αφρική»

Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 8 Ιανουαρίου 2021, 13:13
Βρετανία: «Ανησυχίες ότι το εμβόλιο μπορεί να μη λειτουργεί κατά της παραλλαγής του ιού που εντοπίστηκε στη Ν. Αφρική»

Υπάρχουν ανησυχίες ότι τα εμβόλια κατά του COVID-19 μπορεί να μη λειτουργούν κατάλληλα κατά της παραλλαγής του νέου κορωνοϊού που εντοπίστηκε στη Νότια Αφρική, δήλωσε σήμερα Παρασκευή ο υπουργός Μεταφορών της Βρετανίας Γκραντ Σαπς, την ώρα που οι βρετανικές αρχές ανακοίνωναν ότι όλοι οι ταξιδιώτες που φτάνουν στην Αγγλία και τη Σκωτία θα πρέπει να παρουσιάζουν αρνητικό τεστ για τον COVID-19, το οποίο θα έχει γίνει εντός 72 ωρών πριν από την αναχώρησή τους.

Οι κορυφαίοι παρασκευαστές εμβολίων κατά του COVID-19 στον κόσμο σπεύδουν να δουν αν τα εμβόλιά τους λειτουργούν κατά των νέων μεταλλάξεων του κορωνοϊού που βρέθηκαν στη Νότια Αφρική και τη Βρετανία.

«Η παραλλαγή της Νότιας Αφρικής ανησυχεί τους ειδικούς επειδή μπορεί το εμβόλιο να μην ανταποκρίνεται με τον ίδιο τρόπο ή να μη λειτουργεί ακριβώς με τον ίδιο τρόπο» δήλωσε το πρωί ο Σαπς στον ραδιοσταθμό LBC. «Αυτή η παραλλαγή της Νότιας Αφρικής αποτελεί πολύ μεγάλη ανησυχία για τους επιστήμονες» πρόσθεσε.

Το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech κατά του COVID-19 φαίνεται ότι λειτουργεί κατά μιας σημαντικής μετάλλαξης στις νέες παραλλαγές του κορωνοϊού που βρέθηκαν στη Βρετανία και τη Νότια Αφρική και μπορεί να είναι περισσότερο μεταδοτικές, σύμφωνα με εργαστηριακή έρευνα που πραγματοποίησε η αμερικανική φαρμακοβιομηχανία.

Η μελέτη, η οποία δεν έχει αξιολογηθεί ακόμη από ομοτίμους, της Pfizer και επιστημόνων του Ιατρικού Τμήματος του Πανεπιστημίου του Τέξας δείχνει ότι το εμβόλιο της εταιρείας αυτής και της γερμανικής BioNTech είναι αποτελεσματικό στην εξουδετέρωση του ιού με τη γνωστή ως N501Y μετάλλαξη της πρωτεΐνης ακίδα.

Η μετάλλαξη αυτή μπορεί να ευθύνεται για μεγαλύτερη μεταδοτικότητα του ιού και υπήρχαν ανησυχίες ότι θα μπορούσε επίσης να επιτρέπει στον ιό να αποφεύγει την εξουδετέρωσή του από τα αντισώματα που προκαλεί το εμβόλιο, δήλωσε ο Φιλ Ντόρμιτζερ, ένας από τους κορυφαίους επιστήμονες της Pfizer για τα εμβόλια.

Ο Ντόρμιτζερ επισήμανε ότι άλλη μία μετάλλαξη, αυτή που βρέθηκε στην παραλλαγή της Νότιας Αφρικής, η οποία είναι γνωστή ως Ε484Κ, είναι επίσης ανησυχητική.

Οι επιστήμονες προσπαθούν κυρίως να αποτιμήσουν τη συμπεριφορά αυτής της παραλλαγής απέναντι στα εμβόλια. Αυτή παρουσιάζει μια μετάλλαξη η οποία θα μπορούσε θεωρητικά «να τη βοηθά να παρακάμπτει την ανοσολογική προστασία που προκλήθηκε από προηγούμενη λοίμωξη ή με εμβολιασμό», διευκρίνισε τη Δευτέρα ο καθηγητής Φρανσουά Μπαλού του University College του Λονδίνου, τις δηλώσεις του οποίου επικαλέστηκε ο βρετανικός οργανισμός Science Media Centre.

Αρνητικό τεστ θα ζητείται κατά την άφιξη στην Αγγλία και τη Σκωτία

Όλοι οι ταξιδιώτες που θα φτάνουν στην Αγγλία και τη Σκωτία θα πρέπει να παρουσιάζουν ένα τεστ για τον COVID-19 που θα είναι αρνητικό και θα έχει γίνει εντός 72 ωρών πριν από την αναχώρησή τους, ανακοίνωσε σήμερα η βρετανική κυβέρνηση.

Ακόμη και στην περίπτωση που το τεστ θα είναι αρνητικό, οι ταξιδιώτες που θα έρχονται από χώρες «υψηλού κινδύνου» και για τους οποίους προβλέπονται μέτρα καραντίνας θα οφείλουν να συνεχίσουν να βρίσκονται σε αυτοαπομόνωση για 10 ημέρες ή 5 ημέρες υπό την προϋπόθεση ότι κάνουν νέο τεστ και είναι αρνητικό, διευκρινίζει σε ανακοίνωση που εξέδωσε η βρετανική κυβέρνηση.

Το μέτρο αυτό, το οποίο θα ισχύσει την ερχόμενη εβδομάδα στην Αγγλία, έχει στόχο την προστασία της Βρετανίας «από τα νέα στελέχη του κορωνοϊού, όπως αυτά που παρατηρήθηκαν στη Δανία και στη Νότια Αφρική», εξηγεί η βρετανική κυβέρνηση στην ανακοίνωσή της.

Η κυβέρνηση της Σκωτίας ανακοίνωσε παρόμοια μέτρα.

Υπογραμμίζοντας τις «ανησυχίες» που υπάρχουν όσον αφορά την αποτελεσματικότητα των εμβολίων για τη νοτιοαφρικανική παραλλαγή, ο Σαπς σημείωσε σήμερα το πρωί σε δηλώσεις που έκανε παράλληλα στο Sky News ότι η Βρετανία «δεν μπορεί απλώς να το διακινδυνεύσει».

Ωστόσο τίποτε δεν δείχνει σε αυτό το στάδιο ότι η μετάλλαξη αυτή επαρκεί για να καταστήσει τη νοτιοαφρικανική παραλλαγή ανθεκτική στα σημερινά εμβόλια, καθησύχασε ο ίδιος.

Με την καραντίνα, «τα τεστ που γίνονται πριν από την αναχώρηση κάποιου θα προσφέρουν μια επιπλέον γραμμή άμυνας, βοηθώντας μας να ελέγξουμε τον ιό καθώς θα συνεχίζονται με σταθερό τρόπο οι εμβολιασμοί τις επόμενες εβδομάδες», σημειώνει επίσης ο Σαπς σε ανακοίνωση που εξέδωσε.

Η Βρετανία, η οποία αντιμετωπίζει μια έξαρση των νέων κρουσμάτων που αποδίδεται στην παραλλαγή του νέου κορωνοϊού και που εντοπίστηκε αρχικά στη νοτιοανατολική Αγγλία, είναι η χώρα που θρηνεί τα περισσότερα θύματα από τον COVID-19 στην Ευρώπη, με περισσότερους από 78.500 νεκρούς.

Η βρετανική κυβέρνηση υπολογίζει κυρίως στο lockdown, που έχει τεθεί σε ισχύ στη χώρα, και στην επιταχυνόμενη εκστρατεία εμβολιασμού του πληθυσμού με δύο εμβόλια που έχουν εγκρίνει οι αρμόδιες αρχές, αυτού των Pfizer/BioNTech και αυτού της Οξφόρδης και της AstraZeneca, για να αναχαιτίσει τη διασπορά του ιού, που απειλεί να βουλιάξει το σύστημα υγείας.

Όσοι φτάνουν στην Αγγλία με τρένο, πορθμείο ή αεροπλάνο θα πρέπει να παρουσιάζουν το αρνητικό τεστ που έχουν προτού αποβιβαστούν και θα μπορούν να ελέγχονται κατά την άφιξή τους, ενώ οι παραβάτες θα κινδυνεύουν με άμεση επιβολή προστίμου 500 στερλινών (553 ευρώ).

Στο μέτρο αυτό προβλέπονται εξαιρέσεις, κυρίως για τους εργαζόμενους στις οδικές μεταφορές και τα παιδιά ηλικίας κάτω των 11 ετών.

Στα τέλη του Δεκεμβρίου, οι βρετανικές αρχές είχαν περιορίσει τις αφίξεις από τη Νότια Αφρική λόγω της νέας παραλλαγής που εντοπίστηκε εκεί.

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 8 Ιανουαρίου 2021, 13:28