Σε δεινή θέση βρίσκεται από την Παρασκευή το απόγευμα η έως τώρα ηγέτις των Βρετανών Συντηρητικών Τερέζα Μέι. Παρά τα όσα είχε ανακοινώσει στη βασίλισσα Ελισάβετ, δεν έχει καταφέρει μέχρι στιγμής να κλείσει τη συμφωνία με τους 10 Ιρλανδούς προτεστάντες βουλευτές του Ulster της Β. Ιρλανδίας, οι οποίοι επιχειρούν να εξασφαλίσουν σημαντικά ανταλλάγματα.

Σε δεινή θέση βρίσκεται από την Παρασκευή το απόγευμα η έως τώρα ηγέτις των Βρετανών Συντηρητικών Τερέζα ΜέιΠρόκειται για έναν πολιτικό σχηματισμό ο οποίος διέπεται διαχρονικά από υπερβάλλοντα υπερσυντηρητισμό και με θέσεις που πλησιάζουν πολύ κοντά σε ακροδεξιά δόγματα. Επί παραδείγματι, στα θέματα ομοφυλοφιλίας, αμβλώσεων, ελευθερίας στις σεξουαλικές σχέσεις και βεβαίως στο ζήτημα της κλιματικής αλλαγής, όπου συμφωνούν απόλυτα με τον Ντόναλντ Τραμπ και θεωρούν και αυτοί πως πρόκειται για παγκόσμια συνωμοσία εναντίον του άνθρακα και του λιγνίτη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ήδη σημαντικά στελέχη των Τόρις επικρίνουν την πρόθεση της Τερέζα Μέι να κλείσει συνολική συμφωνία με τους υπερσυντηρητικούς του Ulster.

Την ίδια ώρα, σκληροπυρηνικά στελέχη των Συντηρητικών, όπως ο Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος εξαφανίστηκε το Σαββατοκύριακο στο εξοχικό του στο Oxfordshire, φέρονται να κινούνται για την ανατροπή της Τερέζα Μέι. Πρόκειται για εκείνα τα στελέχη που πρωτοστάτησαν στην καμπάνια υπέρ του Brexit. Δεν είναι, όμως, μόνο αυτοί. Είναι και η λιγότερο λαϊκιστική πτέρυγα των Συντηρητικών, η οποία τώρα έχει την ευκαιρία να απαλλαγεί από την Τερέζα Μέι, στην οποία χρεώνει τη «φρικιαστική εκλογική καμπάνια» που στοίχισε τη γνωστή πολιτική ήττα και την απώλεια της αυτοδυναμίας στο στρατόπεδο των Τόρις.

Όλα τα παραπάνω απλώς επιτείνουν την κοινή αίσθηση ότι η Μ. Βρετανία συνολικά απώλεσε το momendum να διαπραγματευτεί από θέση ισχύος με τις Βρυξέλλες για μια συντεταγμένη, ομαλή και κυρίως χωρίς υπερβολικό κόστος έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ε.Ε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Την ίδια ώρα, οι Εργατικοί, οι οποίοι κατάφεραν να επανέλθουν δυναμικά στο πολιτικό σκηνικό, για πρώτη φορά από την περίοδο Τόνι Μπλερ πιέζουν αφόρητα τους Συντηρητικούς, τουλάχιστον ως προς το σκέλος της αποπομπής της Τερέζα Μέι.

Οι Εργατικοί του Τζέρεμι  Κόρμπιν δηλώνουν έτοιμοι να κυβερνήσουν σχηματίζοντας κυβέρνηση μειοψηφίας αλλά και διά στόματος του ηγέτη τους Τζέρεμι Κόρμπιν βλέπουν διεξαγωγή πρόωρων εκλογών και μάλιστα εντός του 2017Οι Εργατικοί δηλώνουν έτοιμοι να κυβερνήσουν σχηματίζοντας κυβέρνηση μειοψηφίας (αυτό, άλλωστε, προτείνει και η Μέι για τους Συντηρητικούς), αλλά και διά στόματος του ηγέτη τους Τζέρεμι Κόρμπιν βλέπουν διεξαγωγή πρόωρων εκλογών και μάλιστα εντός του 2017, με την προοπτική να «σερφάρουν» στο κύμα το οποίο έχει δημιουργηθεί, ενισχύοντας την πολιτική δυναμική τους με στόχο να επανέλθουν στην εξουσία.

Η Τερέζα Μέι, ωστόσο, δεν είναι εύκολος αντίπαλος, ούτε για τους βαρόνους των Συντηρητικών ούτε βεβαίως για τους Εργατικούς. Επιμένει να διατηρήσει την πρωτοβουλία των κινήσεων και ως εκ τούτου είναι ιστορικά καταδικασμένη να βρει τρόπο συνεννόησης με τους υπερσυντηρητικούς της Β. Ιρλανδίας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την υστεροφημία της αλλά και για τους ψηφοφόρους των Συντηρητικών που δεν βλέπουν με καθόλου καλό μάτι τις εξαλλοσύνες και υπερβολές των Βορειοϊρλανδών προτεσταντών.

Διαβάστε επίσης:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης