«Το Brexit απειλεί την ειρήνη στην Ιρλανδία» προειδοποιεί η ηγέτιδα του Σιν Φέιν

Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 22 Φεβρουαρίου 2018, 19:38
«Το Brexit απειλεί την ειρήνη στην Ιρλανδία» προειδοποιεί η ηγέτιδα του Σιν Φέιν
Η ηγέτιδα του βορειοϊρλανδικού κόμματος Σιν Φέιν, Μαίρη Λου ΜακΝτόναλντ, εκτίμησε σήμερα ότι το Brexit «συνιστά προφανή και άμεση απειλή» για τη Συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής που εγγυάται την ειρήνη στην Ιρλανδία εδώ και δύο δεκαετίες.

«Η πραγματικότητα είναι ότι το Brexit και η Συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής δεν είναι συμβατά μεταξύ τους» είπε στους δημοσιογράφους, στην πρώτη επίσκεψή της στο Λονδίνο αφότου ανέλαβε τα ηνία του κόμματος, διαδεχόμενη τον ιστορικό ηγέτη του Σιν Φέιν Τζέρι Άνταμς.

«Είτε είναι μαλακό, είτε είναι σκληρό, συνιστά άμεση και προφανή απειλή για την πολιτική, την οικονομία και την κοινωνία της Ιρλανδίας στο σύνολό της», πρόσθεσε.

Η ΜακΝτόναλντ επέκρινε επίσης τις πρόσφατες δηλώσεις ορισμένων Βρετανών βουλευτών που τάσσονται υπέρ του Brexit και οι οποίοι πρότειναν την αναθεώρηση της ειρηνευτικής συμφωνίας. «Κατά την άποψή μας πρόκειται για μια βαθύτατα σοκαριστική και ανεύθυνη στάση», είπε.

Προειδοποίησε επίσης ότι δεν θα πρέπει να υπάρξει ένα φυσικό σύνορο μεταξύ Ιρλανδίας και Βόρειας Ιρλανδίας, ζητώντας να αποφευχθεί ένα τέτοιο σενάριο. «Το μέτρο αυτό θα ήταν καταστροφικό όσον αφορά το εμπόριο, την πρόσβαση στις υπηρεσίες, για την καθημερινή ζωή των ανθρώπων», είπε. Αντιθέτως, ζήτησε να χορηγηθεί ειδικό καθεστώς στη Βόρεια Ιρλανδία σε κάθε μελλοντική συμφωνία που θα αφορά τους δεσμούς μεταξύ Ηνωμένου Βασιλείου και Ευρωπαϊκής Ένωσης, μια πρόταση που απορρίπτεται από την κυβέρνηση της Τερέζα Μέι και τους συμμάχους της στο κοινοβούλιο, το Ενωτικό Κόμμα (DUP) της Βόρειας Ιρλανδίας.

Εδώ και ένα χρόνο η Βόρεια Ιρλανδία δεν έχει πλέον τοπική κυβέρνηση, αφού το Σιν Φέιν και το DUP έβαλαν τέλος στη συνεργασία τους λόγω πολιτικών διαφωνιών. Παρά τη μεσολάβηση πολλών υπουργών και της ίδιας της Μέι, τα δύο κόμματα δεν έχουν καταφέρει να καταλήξουν σε κάποια συμφωνία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 22 Φεβρουαρίου 2018, 19:39