Το Ινστιτούτο Τζένερ του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης αναζητεί 60 υγιείς εθελοντές, ηλικίας από 18 έως 50 ετών, για να συμμετάσχουν σε μια δοκιμή ενός πειραματικού εμβολίου για τον ιό του Έμπολα, ανακοίνωσε την Πέμπτη ο διευθυντής του ιδρύματος Άντριαν Χιλ.

Ταυτόχρονα, η φιλανθρωπική οργάνωση «Wellcome Trust» ανακοίνωσε ότι στις δοκιμές του εμβολίου, που αναμένεται ότι θα επιταχυνθούν από τον Σεπτέμβριο, θα μετάσχουν εθελοντές από τη Βρετανία, την Γκάμπια και το Μάλι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η φαρμακευτική εταιρεία «GlaxoSmithKline» (GSK) αναπτύσσει αυτό το εμβόλιο σε συνεργασία με τις αμερικανικές υπηρεσίες υγείας (NIH), ενώ η «Wellcome Trust» συμβάλλει στη χρηματοδότηση των δοκιμών.

«Μια επιχορήγηση ύψους 2,8 εκατομμυρίων λιρών (3,5 εκατ. ευρώ) θα επιτρέψει στην ομάδα του καθηγητή Χιλ να ξεκινήσει τη δοκιμή του εμβολίου παράλληλα με παρόμοιες δοκιμές», που θα γίνουν στις ΗΠΑ, σημείωσε η οργάνωση.

Οι πρώτοι εθελοντές ενδέχεται να εμβολιαστούν ακόμη και στα μέσα Σεπτεμβρίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Χάρη στη χρηματοδότηση της «Wellcome Trust» του Συμβουλίου Ιατρικών Ερευνών και της βρετανικής υπηρεσίας διεθνούς ανάπτυξης (DFID), η GSK θα μπορέσει, ταυτόχρονα με τις δοκιμές, να παρασκευάσει και 10.000 δόσεις του εμβολίου.

Εφόσον οι δοκιμές αποδειχτούν επιτυχείς, οι δόσεις αυτές θα διατεθούν άμεσα στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ο οποίος με τη σειρά του θα αναλάβει να τις προωθήσει στις ζώνες υψηλού κινδύνου.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του ΠΟΥ, σε τέσσερις χώρες της Δυτικής Αφρικής έχουν καταγραφεί μέχρι στιγμής 3.069 κρούσματα του Έμπολα και έχουν πεθάνει σχεδόν οι μισοί από τους ασθενείς, συνολικά 1.552.

Επιμέλεια: Χρύσα Λουγιάκη

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης