Διατεθειμένη να προσφέρει οικονομική βοήθεια και διάφορες άλλες διευκολύνσεις σε χώρες της Αφρικής, προκειμένου να ανακοπούν οι μεταναστευτικές ροές προς την Ευρώπη, εμφανίζεται η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σύμφωνα με έγγραφο 17 σελίδων, στο οποίο αναμενόταν να συμφωνήσουν οι ηγέτες των ευρωπαϊκών κρατών και της Αφρικής στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. στη Μάλτα, προωθούνται ενέργειες για «την αντιμετώπιση της φτώχειας και της έλλειψης ασφάλειας που εξωθούν τους πολίτες αφρικανικών χωρών προς Βορρά» και για «τη διασφάλιση ενός ταξιδιού επιστροφής» όσων μεταναστών επαναπροωθούνται πίσω στην Αφρική.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αξιωματούχοι της Ε.Ε. ανέφεραν στο πρακτορείο Reuters ότι το σχέδιο δράσης οριστικοποιήθηκε την Τετάρτη, έπειτα από διαπραγματεύσεις ανάμεσα σε ευρωπαϊκές και αφρικανικές χώρες. Επιπλέον, με τη δέσμευση να συναφθούν περισσότερες συμφωνίες μεταξύ Ε.Ε. και αφρικανικών κρατών για τη διεύρυνση και επιτάχυνση του επαναπατρισμού Αφρικανών μεταναστών από την Ευρώπη, οι Βρυξέλλες θα προσφέρουν στις κυβερνήσεις των αφρικανικών χωρών -που επιδεικνύουν πνεύμα συνεργασίας- διευκολύνσεις στις διαδικασίες χορήγησης θεώρησης διαβατηρίων για όσους ταξιδεύουν στην Ευρώπη, όπως και στη χορήγηση επαγγελματικής βίζας.

Μείωση της προμήθειας για εμβάσματα προς την Αφρική

Όπως μετέδωσε το Reuters, το σχέδιο δίνει απαντήσεις, επίσης, στις ανησυχίες που έχουν εκφράσει αφρικανικά κράτη ότι «ο περιορισμός των μεταναστευτικών ροών ενδεχομένως να επιφέρει μείωση των εμβασμάτων από Αφρικανούς που ζουν στην Ευρώπη προς τις οικογένειες τους που βρίσκονται στις πατρίδες τους».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αξιωματούχοι των Ηνωμένων Εθνών εκτιμούν ότι τα εμβάσματα αυτά τονώνουν την οικονομία των αφρικανικών χωρών, καθώς το ποσό που στέλνουν είναι διπλάσιο από αυτό της κρατικής οικονομικής βοήθειας. Λαμβάνοντας υπ’ όψιν τις διαμαρτυρίες για το γεγονός ότι οι Αφρικανοί που ζουν στην Ε.Ε. χρεώνονται υπέρογκες προμήθειες για να στείλουν χρήματα στις πατρίδες τους -στις περισσότερες περιπτώσεις 10% ή περισσότερο- το σχέδιο υποχρεώνει τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να περικόψουν τις προμήθειες κάτω από το 3% -σταδιακά έως το 2030- και να ενθαρρύνουν μια σημαντική μείωση στα έξοδα μεταφοράς τα επόμενα πέντε χρόνια.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, ο αριθμός των Αφρικανών φοιτητών και των καθηγητών Πανεπιστημίου που συμμετέχουν στο πρόγραμμα ανταλλαγής της Ε.Ε. θα διπλασιαστεί το 2015, συγκριτικά με τα επίπεδα που βρισκόταν το 2014.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης