Βρυξέλλες: Πιθανή η απόσυρση της πρότασης για υποχρεωτικές ποσοστώσεις

Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 17 Σεπτεμβρίου 2015, 01:24
Βρυξέλλες: Πιθανή η απόσυρση της πρότασης για υποχρεωτικές ποσοστώσεις
Το ενδεχόμενο απόσυρσης της πρότασης για την επιβολή υποχρεωτικών ποσοστώσεων στην ανακατανομή 120.000 προσφύγων αφήνουν ανοιχτό πηγές της Κομισιόν.

Αντ’ αυτού, αναμένεται να προταθεί η οικειοθελής συμμετοχή των ευρωπαϊκών χωρών στο σύστημα ανακατανομής, όπως ακριβώς ζητούν και τα κράτη της ανατολικής Ευρώπης.

Ωστόσο, ερωτηματικό παραμένει η αντίδραση της Γερμανίας και της Γαλλίας, οι οποίες επιμένουν στον υποχρεωτικό χαρακτήρα του προγράμματος, καθώς μ’ αυτόν τον τρόπο, θα επιβαρυνθούν λιγότερο.

Εάν οι χώρες της ανατολικής Ευρώπης δεν συμμετέχουν στο πρόγραμμα, τότε Βερολίνο - Παρίσι θα αναγκαστούν να υποδεχθούν περισσότερους πρόσφυγες. Σημειώνεται ότι οι διαφωνούσες χώρες είναι η Ουγγαρία, η Σλοβακία, η Τσεχία, η Ρουμανία και η Πολωνία.

Εάν δεν υπάρξει οριστική συμφωνία, το Λουξεμβούργο, το οποίο ασκεί την προεδρία της Ε.Ε., ενδέχεται να ασκήσει πιέσεις ώστε να διεξαχθεί σχετική ψηφοφορία.

Η έγκριση μιας τέτοιας απόφασης με πλειοψηφία και όχι με ομοφωνία είναι «νομικά εφικτή, αλλά πολιτικά αντιπαραγωγική», διευκρινίζει αξιωματούχος της Ε.Ε. «Πέραν αυτού, δεν μπορούμε να στέλνουμε αιτούντες άσυλο σε χώρες όπου δεν είναι ευπρόσδεκτοι» συμπλήρωσε η ίδια πηγή.

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 17 Σεπτεμβρίου 2015, 01:24