Τουλάχιστον 20 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί μέχρι στιγμής στην Μπανγκόκ και περίπου 141 έχουν τραυματιστεί, καθώς οι βίαιες συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών και κυβερνητικών στρατιωτών συνεχίζονται.

Ανάμεσα στους τραυματίες είναι τρεις ξένοι: ένας Πολωνός, ένας Βιρμανός κι ένας Καναδός εικονολήπτης του τηλεοπτικού δικτύου France 24. Επίσης, τραυματίστηκε ένας φωτογράφος της ταϊλανδέζικης εφημερίδας Matichon κι ένας εικονολήπτης του ταϊλανδέζικου καλωδιακού δικτύου Voice-TV.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η κατάσταση στην πόλη είναι δραματική. Δείτε στο παρακάτω βίντεο τις σοκαριστικές εικόνες που κατέγραψε συνεργείο του CNN από τις οδομαχίες, τους πυροβολισμούς, τους τραυματισμούς δημοσιογράφων και άλλων πολιτών, καθώς και τα οδοφράγματα που στήνουν γύρω από την περιοχή τους τα «Κόκκινα Πουκάμισα».

Σας εφιστούμε την προσοχή, γιατί τα πλάνα που ακολουθούν περιέχουν ιδιαίτερα σκληρές εικόνες.

Ηγετικό στέλεχος των “κόκκινων πουκάμισων” δήλωσε ότι οι διαδηλωτές δεν θα εγκαταλείψουν τις περιοχές όπου βρίσκονται. “Θα συνεχίσουμε τον αγώνα έως ότου η κυβέρνηση αναλάβει τις ευθύνες της”, δήλωσε ο Κουαντσάι Πραϊπάνα, ένας από τους επικεφαλής των διαδηλωτών, παρά το γεγονός ότι εξαντλούνται -λόγω της ασφυκτικής πολιορκίας του στρατού- τα αποθέματα σε τρόφιμα, νερό και καύσιμα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο στρατός της Ταϊλάνδης έχει αποκλείσει τους διαδηλωτές, έχει στήσει δεκάδες σημεία ελέγχου κι έχει καταστήσει σαφές ότι προτίθεται να τους απομακρύνει βίαια από τις περιοχές στο κέντρο της πρωτεύουσας του βουδιστικού βασιλείου, όπου έχουν στρατοπεδεύσει. Κατά κυβερνητικά στελέχη, έχει λάβει άδεια να χρησιμοποιεί πραγματικά πυρά για να “αμυνθεί”.

Σχεδόν το ένα τρίτο της επικράτειας της Ταϊλάνδης τελεί υπό καθεστώς εκτάκτου ανάγκης.

Εκπρόσωπος των «Κόκκινων Πουκαμίσων» είπε ότι ο πρωθυπουργός της Ταϋλάνδης, Abhisit Vejjajiva, «ξεκίνησε εμφύλιο πόλεμο» και απηύθυνε έκκληση προς την κυβέρνηση να αποσύρει τον στρατό από το κέντρο της πόλης και να σταματήσει τη βία εναντίον των διαδηλωτών.

Συνολικά από τα βίαια επεισόδια των τελευταίων εβδομάδων στην χειρότερη κρίση που αντιμετωπίζει η Ταϋλάνδη από το 1992 έχουν χάσει τη ζωή τους 37 άτομα και έχουν τραυματιστεί πάνω από 1.000.

Έκλεισε και η πρεσβεία του Καναδά στην Μπανγκόκ

Μετά από τις πρεσβείες των ΗΠΑ και της Μ. Βρετανίας στην Ταϋλάνδη, που ανακοίνωσαν απο χθες ότι κλείνουν, το ίδιο έκανε σήμερα και η πρεσβεία του Καναδά, για λόγους ασφαλείας, εξαιτίας της κλιμάκωσης των βίαιων επεισοδίων στο κέντρο της πόλης.

Σε σχετική ανακοίνωση, ο υπουργός Εξωτερικών του Καναδά ζήτησε από τους εμπλεκόμενους στα επεισόδια να επιχειρήσουν να επιλύσουν τις διαφορές τους «με ειρηνικό, διάφανο και δημοκρατικό τρόπο».

Διαβάστε επίσης:

Δημοσιογράφοι πυροβολήθηκαν σε επεισόδια στην Ταϊλάνδη, 14 Μαΐου 2010, 10:53

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης