Περίπου 30.000 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν το Σάββατο στην πρωτεύουσα της Χιλής, προκειμένου να εκφράσουν την υποστήριξή τους στην πλήρη αποποινικοποίηση της μαριχουάνας, μετέδωσε το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters.

Κρατώντας σημαίες και πλακάτ, οι διαδηλωτές κάλεσαν τον πρόεδρο της χώρας, Sebastian Pinera, να προχωρήσει άμεσα σε αλλαγή της ισχύουσας νομοθεσίας. Ένα τεράστιο τσιγάρο, που βρισκόταν σε περίοπτη θέση της πορείας, συγκέντρωσε όπως ήταν φυσικό το ενδιαφέρον των τηλεοπτικών δικτύων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με νόμο που ψηφίστηκε το 2005, απαγορεύεται η καλλιέργεια και η πώληση της συγκεκριμένης ουσίας σε οποιαδήποτε μορφή, ενώ δεν επιτρέπεται και η ομαδική χρήση της. Όπως στην Κολομβία, την Ουρουγουάη και τη Βενεζουέλα σκοπός των Αρχών στη Χιλή είναι η αποτροπή της ένταξης ενός ανθρώπου, που κάνει προσωπική χρήση, σε καρτέλ ναρκωτικών.

Οι βουλευτές είναι χωρισμένοι στα δύο αναφορικά με το ζήτημα της ατομικής καλλιέργειας, καθώς ορισμένοι πρεσβεύουν ότι με αυτό τον τρόπο προστατεύεται και η υγεία των χρηστών από την κατανάλωση αμφιβόλου ποιότητας και προέλευσης μαριχουάνας. Πρόσφατη δημοσκόπηση έδειξε πάντως ότι το 79% της κοινής γνώμης δεν θα είχε αντίρρηση σε μια πλήρη αποποινικοποίηση της συγκεκριμένης ναρκωτικής ουσίας.

Τεράστιες ποσότητες ναρκωτικών ουσιών καλλιεργούνται σε εδάφη της Λατινικής Αμερικής και αφού περνούν από το Μεξικό στη συνέχεια μεταφέρονται στις Η.Π.Α.. Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Santiago Times», οι Η.Π.Α. δαπανούν ετησίως 100 δισ. δολάρια για την καταπολέμηση των καρτέλ ναρκωτικών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Διαβάστε επίσης:
Μεξικό: Πορεία για την αποποινικοποίηση της μαριχουάνας, Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 8 Μαΐου 2013, 07:42

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης