Τα σοβαρά προβλήματα στο συντονισμό των Ενόπλων Δυνάμεων «ανέδειξε» ο ισχυρός σεισμός που έπληξε τη Χιλή το Σάββατο.

«Από το πρώτο λεπτό, τα αεροσκάφη μας βρίσκονταν σε κατάσταση ετοιμότητας για να απογειωθούν, αλλά δεν λάβαμε ποτέ την εντολή», δήλωσε ο διοικητής της Πολεμικής Αεροπορίας της χώρας, Ρικάρντο Ορτέγκα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ενδεικτικό είναι ότι οι δημοσιογράφοι αλλά και απλοί πολίτες μετέβησαν μαζικά στο επίκεντρο του σεισμού, την Κονσεπσιόν, πολύ νωρίτερα από τις στρατιωτικές δυνάμεις.

«Πέρασε ένα 24ωρο και στον τόπο της καταστροφής βρίσκονταν μόνο 100 αξιωματούχοι του στρατού», σχολίασε δημοσιογράφος στο ραδιόφωνο.

Οι Ένοπλες Δυνάμεις, που συγκαταλέγονται στις πλέον οργανωμένες της Νοτίου Αμερικής, συνεχίζουν να χαίρουν σχετικά μεγάλης εκτίμησης στη χώρα, την οποία διοικούσαν από το 1973 έως το 1990 υπό την ηγεσία του δικτάτορα Αουγκούστο Πινοσέτ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Χιλή εξακολουθεί να δαπανά μεγάλα ποσά στον τομέα της άμυνας, έχοντας επενδύσει περίπου δέκα δισεκατομμύρια δολάρια σε όπλα και εξοπλισμό από το 1990.

Ωστόσο, οι Ένοπλες Δυνάμεις όχι μόνο απέτυχαν να ανταποκριθούν στις ανάγκες της φυσικής αυτής καταστροφής, αλλά συνέβαλαν και στη δημοσιοποίηση παραπλανητικών πληροφοριών για την προειδοποίηση για τσουνάμι.

Νωρίς το πρωί του Σαββάτου, όταν χτύπησε ο εγκέλαδος, το Ναυτικό ενημέρωσε τη χώρα ότι δεν υπήρχε κίνδυνος για τσουνάμι. Μόλις μία ώρα αργότερα, κύματα πολλών μέτρων κατέστρεψαν εκατοντάδες σπίτια και περίπου είκοσι χωριά.

Το μεγάλο ερώτημα που προκύπτει τώρα για την κυβέρνηση, είναι το πώς η Χιλή μπορεί να χρειάζεται άρματα μάχης, περίπου 20 μαχητικά αεροσκάφη και ένα νέο στόλο από πολεμικά πλοία, όταν δεν μπορεί να αντεπεξέλθει στις ανάγκες μίας φυσικής καταστροφής στο ίδιο το έδαφός της.

Για τον λόγο αυτόν, η απερχόμενη πρόεδρος της Χιλής, Μισέλ Μπασελέτ, συναντήθηκε χθες με αξιωματούχους του Χιλιανού Στρατού.

Εν τω μεταξύ, σχολιαστές αναρωτιούνται γιατί οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας καθυστέρησαν τόσο πολύ να στείλουν μέλη τους στις περιοχές που επλήγησαν από τον σεισμό, ενώ είχαν ήδη ξεκινήσει οι λεηλασίες και υπήρχαν ελλείψεις σε βασικά είδη πρώτης ανάγκης, όπως το νερό και η ηλεκτροδότηση.

Χιλή: Στον χορό των μετασεισμών και των λεηλασιών
, 1 Μαρτίου 2010, 08:50

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης