Έχουν περάσει πάνω από 3 χρόνια από την ημέρα εκείνη του Οκτωβρίου του 2010 που οι 33 Χιλιανοί μεταλλωρύχοι διασώθηκαν -έπειτα από μια μαραθώνια επιχείρηση απεγκλωβισμού που έκανε τον γύρο του πλανήτη- από τα έγκατα του ορυχείου του Σαν Χοσέ, κάτω από την έρημο Ατακάμα. Παρ’ όλ’ αυτά, οι εφιάλτες συνεχίζουν να τους καταδιώκουν, όπως διαπιστώνει σε πρόσφατο εκτενές ρεπορτάζ του το BBC.

Η επιβίωση και η σωτηρία των «Los 33» ήταν μία από τις πιο συγκλονιστικές ειδήσεις του 2010. Τον Αύγουστο εκείνης της χρονιάς, κάποιες στοές στο ορυχείο του Σαν Χοσέ κατέρρευσαν εγκλωβίζοντας 33 μεταλλωρύχους σε βάθος 700 μέτρων. Για 17 ολόκληρες μέρες κανείς δεν είχε μάθει τι απέγιναν και οι περισσότεροι υπέθεταν πως είχαν πεθάνει. Τα πάντα, όμως, άλλαξαν την ημέρα που η άκρη του τρυπανιού των ομάδων διάσωσης που επιχειρούσαν στην περιοχή ανέσυρε στην επιφάνεια ένα μικρό κομμάτι χαρτί που έγραφε «Είμαστε όλοι καλά στο καταφύγιο, και οι 33».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Οι μεταλλωρύχοι τελικά κατάφεραν να επιβιώσουν μένοντας στα έγκατα της γης για ακόμη 7 εβδομάδες, διάστημα κατά το οποίο οι διασώστες τους έστελναν προμήθειες. Μέχρι την ημέρα που σε παγκόσμια ζωντανή μετάδοση ένας ένας ανέβαιναν στην επιφάνεια και έπεφταν χαρούμενοι στις αγκαλιές των αγαπημένων τους προσώπων» γράφει ο ανταποκριτής του BBC Γκίντεον Λονγκ, προσθέτοντας ωστόσο πως η συνέχεια δεν ήταν το ίδιο αισιόδοξη.

«Ο Άλεξ Βέγκα ήταν παρών στις γεννήσεις και των τριών παιδιών του, ωστόσο σήμερα δεν θυμάται ότι βρισκόταν εκεί. Ξεχνάει πράγματα, δυσκολεύεται να συγκεντρωθεί, ενώ υποφέρει από κατάθλιψη και για αυτό συχνά επισκέπτεται ψυχίατρο, ο οποίος του παρέχει φαρμακευτική αγωγή» γράφει ο Λονγκ, σημειώνοντας με νόημα: «Μακάρι αυτή να ήταν η μόνη τέτοια περίπτωση. Δυστυχώς, όμως, τα πράγματα δεν είναι έτσι».

Τους πρώτους μήνες μετά τη θεαματική ανάσυρσή τους από τα έγκατα της γης πολλές υποσχέσεις δόθηκαν από πολιτικούς, εταιρείες, οργανώσεις, ακόμη και… ξενοδόχους για δωρεάν διακοπές στους «33». Σήμερα, όλα αυτά έχουν αποδειχθεί, στις περισσότερες περιπτώσεις, λόγια του αέρα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης