Τον γύρο του κόσμου έκαναν για πολλοστή φορά τα πλάνα με τις βίαιες συγκρούσεις ανάμεσα σε αστυνομικούς και διαδηλωτές στην πρωτεύουσα της Χιλής.

Περίπου 70.000 φοιτητές και μαθητές κατέβηκαν την Πέμπτη στους δρόμους του Σαντιάγκο, μετατρέποντας σε πεδίο μάχης τις συνοικίες γύρω από το κέντρο. Κύριο πεδίο των συγκρούσεων ήταν οι δρόμοι περιμετρικά του Πανεπιστημίου της πόλης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι αστυνομικοί προχώρησαν σε 59 συλλήψεις, έχοντας κάνει χρήση χημικών, νερού υπό πίεση ακόμα και «paintball».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Από τον Μάιο του 2011 έχει ξεκινήσει μια προσπάθεια του προέδρου της χώρας, Sebastian Pinera, για την προώθηση μεταρρυθμίσεων στον χώρο της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, προκαλώντας την οργή φοιτητών και καθηγητών οι οποίοι διαμαρτύρονται για τις περικοπές στις δημόσιες δαπάνες που προορίζονται για την Παιδεία και για τα υψηλά δίδακτρα τα οποία καλούνται να καταβάλλουν στα περισσότερα Πανεπιστήμια της χώρας. Παράλληλα, το θέμα των επιτοκίων στα φοιτητικά δάνεια συνεχίζει να προκαλεί την έντονη αντίδραση των φοιτητών, οι οποίοι ζητούν τη μείωσή τους. Σε μια κίνηση καλής θέλησης, η κυβέρνηση εισήγαγε την Τετάρτη έναν νόμο με τον οποίο μειώνεται το επιτόκιο από το 6 στο 2%, με τους φοιτητές όμως να απαντούν ότι δεν είναι αρκετό.

Η Εκπαίδευση είναι κατά βάση ιδιωτική στη Χιλή, με χιλιάδες οικογένειες να αδυνατούν να πληρώσουν τα χρήματα που απαιτούνται για τα… «καλά» σχολεία, με αποτέλεσμα τα παιδιά τους να φοιτούν σε δημόσια εκπαιδευτικά ιδρύματα, τα οποία στερούνται υποδομών και δασκάλων με εμπειρία και γνώσεις. Η κυβέρνηση αναμένεται να αυξήσει κατά 1 δισ. δολάρια τους φόρους για την Εκπαίδευση μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα.

Δείτε το video…

Διαβάστε επίσης:
Χιλή: Νέα κινητοποίηση των φοιτητών με 59 συλλήψεις, Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 28 Σεπτεμβρίου 2012, 17:30
Χιλή: Ξύλο στους δρόμους του Σαντιάγκο, Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 29 Αυγούστου 2012, 00:23

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης