Δεκάδες χιλιάδες φοιτητές και μαθητές κατέβηκαν χθες βράδυ ξανά στους δρόμους της πρωτεύουσας της Χιλής, Σαντιάγο, απαιτώντας για άλλη μια φορά μια βαθιά μεταρρύθμιση του εκπαιδευτικού συστήματος, επιδεικνύοντας την ισχύ ενός κινήματος το οποίο δεν εγκαταλείπει την προσπάθειά του εδώ κι ένα χρόνο.

«Θέλουμε η παιδεία να επανέλθει στα χέρια του κράτους και ως τώρα η απάντηση της κυβέρνησης υπήρξε μηδαμινή», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Μπενχαμίν Βέρα, ο οποίος είναι επικεφαλής του κινήματος στο Εθνικό Ινστιτούτο, ένα από τα παλαιότερα εκπαιδευτικά ιδρύματα στη Χιλή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Καταγγέλλοντας ένα εκπαιδευτικό σύστημα που θεωρούν άδικο και κακής ποιότητας, περίπου 70.000 νέοι (σύμφωνα με τους διοργανωτές, 5.000 σύμφωνα με την αστυνομία) διαδήλωσαν στην πρωτεύουσα της Χιλής.

Αναφέρθηκαν συγκρούσεις διαδηλωτών με αστυνομικούς στην κινητοποίηση, την 6η από την αρχή του 2012, και 59 άνθρωποι τέθηκαν υπό κράτηση, σύμφωνα με την αστυνομία.

Ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης Αντρέ Τσάντγουικ καταδίκασε τις πράξεις βίας και εξήγγειλε ότι θα γίνουν πιο αυστηροί οι όροι για να δίνονται άδειες για την πραγματοποίηση διαδηλώσεων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Συνολικά, οι φοιτητές έχουν κάνει πάνω από 40 μεγάλες κινητοποιήσεις από την περασμένη χρονιά για να απαιτήσουν από την κυβέρνηση του προέδρου Σεμπαστιάν Πινιέρα, του πρώτου προέδρου της δεξιάς μετά το τέλος της δικτατορίας, να προωθήσει μια μεταρρύθμιση στον τομέα της παιδείας.

Το σημερινό σύστημα, που σε σημαντικό μέρος του είναι ιδιωτικό, αποτελεί κληροδότημα του δικτατορικού καθεστώτος του Αουγκούστο Πινοσέτ (1973-1990).

Eπιμέλεια: Xρήστος Μαζάνης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης