«Η Ισλαμική Δημοκρατία θα ξαναρχίσει τον εμπλουτισμό ουρανίου αν οι ΗΠΑ εγκαταλείψουν τη συμφωνία»

Πρώτη καταχώρηση: Κυριακή, 22 Απριλίου 2018, 09:31
«Η Ισλαμική Δημοκρατία θα ξαναρχίσει τον εμπλουτισμό ουρανίου αν οι ΗΠΑ εγκαταλείψουν τη συμφωνία»
Το Ιράν θα ξαναρχίσει τον εμπλουτισμό ουρανίου αν η Ουάσινγκτον σπάσει τη συμφωνία του 2015 για το πυρηνικό πρόγραμμα της Ισλαμικής Δημοκρατίας, όπως απειλεί να κάνει ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, προειδοποίησε το Σάββατο ο ιρανός υπουργός Εξωτερικών Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ.

Ο επικεφαλής της ιρανικής διπλωματίας επανέλαβε σε δημοσιογράφους στη Νέα Υόρκη ότι η χώρα του δεν επιδιώκει να αποκτήσει πυρηνικό οπλοστάσιο, αλλά πρόσθεσε ότι η πιο «πιθανή» αντίδραση της Τεχεράνης σε μια αμερικανική υπαναχώρηση θα είναι η επανέναρξη της παραγωγής εμπλουτισμένου ουρανίου, στοιχείου-κλειδιού για την κατασκευή πυρηνικής βόμβας.

Εάν ο αμερικανός πρόεδρος πράγματι αποφασίσει τη 12η Μαΐου να αποσύρει τη χώρα του από το Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης (ΚΟΣΔ), αυτό θα στείλει ένα «πολύ επικίνδυνο μήνυμα», ότι οι άλλες χώρες δεν μπορούν να διαπραγματεύονται με τις ΗΠΑ, ανέφερε ο Ζαρίφ, λίγο καιρό πριν από τη σύνοδο κορυφής του Τραμπ με τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας, τον Κιμ Γιονγκ Ουν.

Ακόμα, ο Ζαρίφ υποστήριξε πως για τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και την καγκελάριο της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ, «το να προσπαθήσουν να εξευμενίσουν» τον Τραμπ «θα ήταν μάταιο». Τόσο ο Μακρόν, όσο και η Μέρκελ θα έχουν συναντήσεις με τον Τραμπ στην Ουάσινγκτον αυτή την εβδομάδα.

«Οι ΗΠΑ όχι μόνο δεν εφάρμοσαν αυτό που της αναλογούσε (στο πλαίσιο της συμφωνίας) αλλά επιπλέον θέλει περισσότερα από εμάς», είπε ακόμα ο ιρανός ΥΠΕΞ, που μετέβη στη Νέα Υόρκη για τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ. Σύμφωνα με τον ίδιο, η κυβέρνηση Τραμπ μοιάζει να έχει ως «αρχή στον τρόπο που ενεργεί (...) το "τα δικά μου δικά μου, τα δικά σου είναι υπό διαπραγμάτευση"».

Ερωτηθείς αν το Ιράν θα μπορούσε να συνεχίσει την εφαρμογή της συμφωνίας με τις άλλες δυνάμεις, ο Ζαρίφ σημείωσε ότι «αυτό είναι εξαιρετικά απίθανο», καθώς η Τεχεράνη θα έπαυε να απολαύει μεγάλο μέρος των οφελών της συμφωνίας που συνδέονται με την άρση των αμερικανικών οικονομικών κυρώσεων. «Δεν υπάρχει τρόπος το Ιράν να εφαρμόσει μονομερώς» το ΚΟΣΔ, πρόσθεσε.

«Η Αμερική δεν θα έπρεπε να φοβάται ποτέ ότι το Ιράν θα κατασκευάσει πυρηνική βόμβα, αλλά θα ξαναρχίσουμε τον εμπλουτισμό ουρανίου σθεναρά. Αν θέλουν να λένε πως φοβούνται, αυτό είναι δική τους υπόθεση», είπε ο Ζαρίφ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταία ενημέρωση: Κυριακή, 22 Απριλίου 2018, 09:33