Ρωσία και Λευκορωσία άρχισαν τις μεγάλες κοινές τους στρατιωτικές ασκήσεις, υπό το όνομα Zapad-2017, οι οποίες έχουν προκαλέσει ανησυχία σε χώρες – μέλη του NATO στην κεντρική – ανατολική Ευρώπη.

Πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες στρατιωτικές ασκήσεις της Ρωσίας μετά την προσάρτηση της ουκρανικής χερσονήσου της Κριμαίας, το 2014. Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας κάνει λόγο για συμμετοχή 12.700 στρατιωτών, ωστόσο το NATO εκτιμά ότι ο αριθμός είναι μεγαλύτερος.

Τα γυμνάσια διεξάγονται στη Λευκορωσία και σε τμήματα του ρωσικού εδάφους κοντά στα λευκορωσικά σύνορα και περιλαμβάνουν μονάδες τεθωρακισμένων, πολεμικά πλοία και πολεμικά αεροσκάφη.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο προειδοποίησε ότι η Zapad-2017 θα μπορούσε να αποτελεί προάγγελο γενικής ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία και οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν τεθεί σε επιφυλακή στη μεθόριο με τη Ρωσία και τη Λευκορωσία.

Ένοπλοι φιλορώσοι αποσχιστές οι οποίοι ενισχύονται στρατιωτικά και πολιτικά από τη Ρωσία ελέγχουν τμήματα των ανατολικών ουκρανικών επαρχιών του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ και συγκρούονται τακτικά με τις δυνάμεις του ουκρανικού στρατού.

Η Ρωσία αρνείται επισήμως ότι ενισχύει τους αποσχιστές, παραδέχεται ωστόσο ότι μαζί με τους αποσχιστές πολεμούν και «εθελοντές» από τη Ρωσία. Το NATO έχει αναπτύξει συνολικά τέσσερα τάγματα – 4.530 στρατιώτες – σε Πολωνία, Εσθονία, Λετονία και Λιθουανία, κοντά στα σύνορά τους με Λευκορωσία και Ρωσία.

Η 29μελής δυτική στρατιωτική συμμαχία ελέγχει επίσης τον εναέριο χώρο των τριών βαλτικών χωρών, αναχαιτίζοντας συχνά ρωσικά αεροσκάφη.

Το σενάριο της άσκησης Zapad-2017 περιλαμβάνει μια φανταστική εξέγερση στη Λευκορωσία από «σαμποτέρ» και «τρομοκράτες», την οποία στηρίζει μία φανταστική χώρα ονόματι «Βεϊσνόρια», με τις ρωσικές δυνάμεις να επεμβαίνουν στη χώρα και να βοηθούν στη συντριβή της «εξέγερσης».

Ο ρωσικός θύλακας του Καλίνινγκραντ, που δεν επικοινωνεί απευθείας με το υπόλοιπο ρωσικό έδαφος και βρίσκεται ανάμεσα στην Πολωνία και τη Λιθουανία, περιλαμβάνεται επίσης στα σχέδια της άσκησης.