Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης στη Γαλλία συνεχίζεται, καθώς ολόκληρη η χώρα παραμένει αντιμέτωπη με την τρομοκρατική απειλή, παρά τα δρακόντεια μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί.
Πάνω από 5.000 αστυνομικοί έχουν τοποθετηθεί σε σημεία- κλειδιά της πρωτεύουσας της Γαλλίας.
Στην περιοχή του Παρισιού Ιλ ντε Φρανς και ιδιαίτερα στις υποδομές των μεταφορών, στο δίκτυο του μετρό, στους κεντρικούς σταθμούς των τρένων, στα αεροδρόμια Σαρλ ντε Γκολ και Ορλί.
Με την έκταση της ριζοσπαστικοποίησης των μουσουλμάνων που ζουν στη Γαλλία, ο απόλυτος αριθμός των μουσουλμάνων από τις κοινότητες των μεταναστών της Γαλλίας που πήγε να αγωνιστεί για το Ισλαμικό Χαλιφάτο, έχει πλέον επιστρέψει.
Η συντριπτική πλειοψηφία των μαχητών είναι βορειοαφρικανικής καταγωγής. Οι περισσότεροι από την Τυνησία. Και εδώ είναι όπου κλιμακώνεται ο κίνδυνος.
Σύμφωνα με τους ειδικούς σε θέματα εξωτερικής πολιτικής και μετανάστευσης, τα άτομα αυτά έχουν τεράστια και ανεξιχνίαστα δίκτυα υποστήριξης στην Ευρώπη και είναι σε θέση να γλιστρήσουν μέσα και έξω από την ήπειρο, αρκετά εύκολα.
Αυτή είναι μία σημαντική διαφορά για παράδειγμα με το Ηνωμένο Βασίλειο. Οι Βρετανοί υπήκοοι που αγωνίζονται για την Isil, είναι βαθιά ριζωμένοι στην πακιστανική και (σε μικρότερο βαθμό) σε κοινότητες από πολίτες με καταγωγή από το Μπαγκλαντές.
Λόγω της φύσης όμως των συνόρων της Γαλλίας και τη συνεργασία των εθνοτικών μειονοτικών κοινοτήτων -οι οποίοι αντιτίθενται στους Ριζοσπάστες- στο Ηνωμένο Βασίλειο, είναι πολύ πιο εύκολο να παρακολουθούνται στην Αγγλία.
Διότι Γάλλοι, Γερμανοί και Δανοί, έχουν μόνο μια χούφτα των εθνοτικών Ευρωπαίων στις χώρες τους με τους πολίτες σε αυτές τις χώρες να είναι εκτεθειμένοι, απέναντι στις κοινότητες των μεταναστών που είναι επηρεασμένοι από τον ανατρεπτικό ιδεαλισμό που κυριαρχεί στην εποχή μας.
Τα ανατρεπτικά στοιχεία στην Ευρώπη πρέπει να θεωρούνται ως πλεονέκτημα, έναντι των μαχητικών μουσουλμάνων που «αγαπούν» ιδιαίτερα τη Γαλλία, σύμφωνα με τους αναλυτές.
Οι οργανωμένες εγκληματικές συμμορίες στα περισσότερα από τα έθνη της Δυτικής Ευρώπης, ελέγχονται από τις ομάδες, που έχουν καταγωγή από τα Βαλκάνια. Έχουν πρόσβαση σε τεράστια αποθέματα όπλων από τους πολέμους στην πρώην Γιουγκοσλαβία αλλά και σε καθιερωμένα δίκτυα διακίνησης.
Αντίθετα στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου οι αλβανικές συμμορίες κυριαρχούν, η πρόσβαση σε αυτόματα όπλα είναι πιο δύσκολη και πιο δαπανηρή. Αλλά δεν είναι αδύνατη.
«Πύθωνας»: Η Μονάδα Καταπολέμησης του ISIS μέσα από τα «μάτια» του NBC
Λίγο πριν την επίθεση η ένοπλη ομάδα θα προχωρήσει σε μια γραμμή, που στοιβάζεται γύρω από ένα σημείο. Κουβαλάει μια ασπίδα βάρους 60 λιβρών, ικανή να σταματήσει μια ολόκληρη γεμιστήρα από ένα Καλάσνικοφ, εξοπλισμένη με ένα εξελιγμένο σύστημα υπέρυθρης κάμερας, με «viewscreen»!
Πίσω από την ασπίδα σε παράταξη ακολουθεί μια σειρά από άνδρες με όπλα σε ετοιμότητα, με τις σταγόνες βροχής να καθρεφτίζονται στις κάννες των εξατομικευμένων τουφεκίων τους.
Παρά τη βαριά πανοπλία του σώματός τους, οι αξιωματικοί με αλεξίσφαιρο python bristling, αυτόματα όπλα, φώτα και αισθητήρες κινδύνευαν, αλλά όχι σε τόσο μεγάλο βαθμό. Έχουν γλιστρήσει σε ένα στενό διάδρομο, σταματώντας σε μια γωνία…
Στο εσωτερικό, ένας άγνωστος αριθμός των τρομοκρατών είχε επιτεθεί σε ένα κτίριο γεμάτο με αμάχους. Αυτοί οι άνδρες είχαν μια αποστολή: να σταματήσουν τη σφαγή εξουδετερώνοντας τους τρομοκράτες. Μια ένοπλη ύποπτος ήταν ορατή.
Με την κωδική ονομασία «ΠAΤΑΓΟΣ»… δίνεται το έναυσμα !
Η διαδρομή του σχεδίου «πύθωνα» ήταν σαφής: Συνέχισε προς τα εμπρός και εξολοθρεύστε τους.
Αυτή ήταν μια άσκηση που πραγματοποιήθηκε από τα μέλη του Groupe d’ Nationale (GIGN), μίας εκ των πληρέστερων ειδικών δυνάμεων του κόσμου.
Πρόκειται για μία αστυνομική δύναμη που προσομοιάζει με την ομάδα «SWAT» και τη «Delta Force» μαζί. Η GIGN διαδραματίζει καίριο ρόλο στη αντιτρομοκρατική στρατηγική της Γαλλίας, προκειμένου να αντιμετωπιστούν χτυπήματα ακραίας βίας, όπως αυτό που πραγματοποιήθηκε στις 13 Νοεμβρίου στο Bataclan στο Παρίσι ή τον Ιούνιο σε ένα γκέι κλαμπ στο Ορλάντο.
Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης έως το 2017 και βλέπουμε…
Αντιμέτωπη στις αρχές με σποραδικές επιθέσεις του Isis, η Γαλλία βρισκόταν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης (από τα τέλη του 2015), που τώρα έχει επεκταθεί έως τις αρχές του 2017.
Οι τρομοκρατικές επιθέσεις που σημειώθηκαν στο αεροδρόμιο του Παρισιού, έξω από το «Stade de France» κατά τη διάρκεια του αγώνα Γαλλία-Γερμανία, σε ένα εστιατόριο, σε ένα μπαρ και σε συναυλία στο Μπατακλάν (και ακόμα δύο περιστατικά σε δρόμους) στη Νις με το φορτηγό του τρόμου (με αποτέλεσμα και πάλι το κλείσιμο των συνόρων) αλλά και της πρωτοφανούς τρομοκρατικής επίθεσης στην κοινότητα Ντε Ρουβριέ στο Σεντ Ετιέν με τον Πατέρα Χάμελ να αποκεφαλίζεται από τζιχαντιστές της ακραίας οργάνωσης, δημιούργησαν την ανάγκη, για μια σειρά από σημαντικές μεταρρυθμίσεις στην πολιτική της ασφάλειας.
Το ερώτημα που τίθεται είναι: Θα είναι αρκετά;
Στο παρελθόν, μονάδες όπως η GIGN είχαν εκπαιδευτεί εκτενώς στην αντιμετώπιση ενός περιστατικού τρόμου με τις εξής οδηγίες: «αποκτήστε πρόσβαση στη σκηνή όσο το δυνατόν γρηγορότερα, προκειμένου να σκοτώσετε ή να συλλάβετε τους εισβολείς για να μην μπορέσουν να προκαλέσουν μεγαλύτερη σφαγή».
«Οι Γαλλικές δυνάμεις αντι-τρομοκρατίας μπορεί να είναι οι καλύτερες στον κόσμο»
«Η απειλή έχει εξελιχθεί», είπε ο Capt Νίκολας, διοικητής της μονάδας, ο οποίος για λόγους ασφαλείας μπορεί να αναγνωριστεί μόνο από την θέση του στην ιεραρχία και το όνομα του.
Ειδικοί σε θέματα εξωτερικής ασφάλειας τρομοκρατίας, θεωρούν τη γαλλική ειδική μονάδα της GIGN «μεταξύ των πλέον αποτελεσματικών δυνάμεων κατά της τρομοκρατίας στην Ευρώπη, αν όχι του κόσμου», όπως ο συνταγματάρχης Τιμ Κόλλινς, ένας πρώην αξιωματικός της βρετανική SAS, που ειδικεύεται σε θέματα της ασφάλειας συνόρων, ο οποίος μίλησε στην «The Telegraph» μετά τις επιθέσεις του Παρισιού.
Αλλά υπάρχουν όρια στο τι μπορεί να επιτευχθεί, μέσα από μια καθαρή δύναμη αποτροπής τρομοκρατικών ενεργειών. «Αυτή τη στιγμή, η κύρια διαφορά μεταξύ των δύο χωρών μας είναι η τύχη που η Γαλλία δεν έχει», προσέθεσε ο κ. Κόλλινς με δηλώσεις του.
Η Γαλλία με 250.000 αστυνομικό προσωπικό και εκατοντάδες μέλη της ελίτ ομάδος της RAID της «Police Nationale» και την μονάδα Recherche (βοήθεια, Παρέμβαση, αποτροπής) καθώς και τους GIGN, είναι από τις πιο εξελιγμένες χώρες στο τομέα αυτό, προσθέτει ο κ. Κόλλινς. «Αρκεί να σας πως πως η επίθεση με το φορτηγό στη Νίκαια, κατά την οποία σκοτώθηκαν 85 άτομα, είχε κινητοποιήσει άμεσα περίπου 100.000 προσωπικού εθνικής ασφαλείας, αυτό μόνο η Γαλλία μπορεί να το κάνει», επισημαίνει ο συνταγματάρχης Κόλλινς.
«Αντιμέτωποι με την απειλή της διεθνούς τρομοκρατίας πρέπει να είμαστε πολύ πιο φιλόδοξοι», ανέφερε ο Τζορτζ Φένεχ, Γάλλος βουλευτής, ο οποίος ήταν επικεφαλής μιας έρευνας που εξέταζε την αποτελεσματικότητα των υπηρεσιών πληροφοριών της χώρας, μετά τις επιθέσεις της 13ης Νοέμβρη.
Τον Ιούλιο, εξέδωσε μια εκτεταμένη έκθεση επικρίνοντας την κυβέρνηση για την καθυστέρηση αφομοίωσης των πληροφοριών από τις γαλλικές μυστικές υπηρεσίες και πρότεινε: τη δημιουργία ενός ενοποιημένου φορέα εθνικής υπηρεσίας πληροφοριών, παρόμοιο με τη CIA στις Ηνωμένες Πολιτείες.
«Διότι σε θέματα ασφαλείας μεγαλύτερο ρόλο παίζει η ευφυΐα και η επιτήρηση» τόνισε.
Επιμέλεια: Φάνης Επιτροπάκης