Η γερμανική εφημερίδα Bild, επικαλούμενη απόρρητο έγγραφο του γερμανικού Υπουργείου Άμυνας στο οποίο είχε πρόσβαση, υποστηρίζει ότι η Γερμανία προετοιμάζεται για πολεμική σύρραξη μεταξύ του ΝΑΤΟ και της Ρωσίας που θα μπορούσε να ξεκινήσει το καλοκαίρι του 2025.

Η Bild υποστηρίζει ότι η Bundeswehr, δηλαδή οι γερμανικές ένοπλες δυνάμεις, προετοιμάζονται για μια επίθεση από τη Μόσχα στην ανατολική πτέρυγα της συμμαχίας, σε Βαλτικές χώρες, Πολωνία, Σλοβακία, Ουγγαρία, Ρουμανία, Βουλγαρία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο έγγραφο σκιαγραφείται το σχέδιο του Ρώσου προέδρου να επιτεθεί στο ΝΑΤΟ, καθώς «αν και η Ρωσία έχει προβλήματα στην Ουκρανία, ο Πούτιν σχεδιάζει ήδη την επίθεσή του στη Δύση, με τον Βλαντιμίρ Πούτιν να χρησιμοποιεί τη Λευκορωσία ως “αφετηρία” για την εισβολή».

Σύμφωνα με το άρθρο 5 της συνθήκης του ΝΑΤΟ, μια επίθεση σε ένα μέλος της συμμαχίας θεωρείται επίθεση εναντίον όλων των κρατών – μελών, και προκαλεί συλλογική απάντηση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αναλυτικά, τα σχέδια που διέρρευσαν και δημοσιεύθηκαν από τη Bild – και αναδημοσιεύτηκαν από τη Daily Mail – αποκαλύπτουν λεπτομερώς την πορεία προς τον Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Η σύγκρουση ανάμεσα στη Συμμαχία με τη Ρωσία τοποθετείται στο καλοκαίρι του 2025, σύμφωνα με την Bild η οποία και αναφέρει πως η ηγεσία της χώρας λαμβάνει πολύ σοβαρά την απειλή από τη Μόσχα, με τις Ένοπλες Δυνάμεις της Γερμανίας να προετοιμάζεται για μια υβριδική ρωσική επίθεση.

Το έγγραφο αναφέρει λεπτομερώς πώς η Ρωσία θα κινητοποιήσει άλλους 200.000 στρατιώτες στη Ρωσία πριν ξεκινήσει μια εαρινή επίθεση εναντίον των ουκρανικών δυνάμεων την άνοιξη του τρέχοντος έτους. Μέχρι τον Ιούνιο, εν μέσω της φθίνουσας υποστήριξης και των όπλων της Δύσης, η Ρωσία θα πετύχαινε στο πεδίο της μάχης και θα έκανε σημαντικές προόδους μέσω της Ουκρανίας, σύμφωνα με τα έγγραφα που διέρρευσαν.

Εκμεταλλευόμενος αυτή την επιτυχία, ο Πούτιν θα εξαπέλυε τον Ιούλιο επιθέσεις στον κυβερνοχώρο στη Βαλτική, ταυτόχρονα με την υποκίνηση βίας στην Εσθονία, τη Λετονία και τη Λιθουανία, υποστηρίζοντας ότι στοχοποιούνται εθνικές ρωσικές μειονότητες.

Όπως σημειώνει, αυτή η τακτική έχει ήδη χρησιμοποιηθεί από τους φίλους του Πούτιν για να δικαιολογήσουν την επίθεσή τους στην Ουκρανία το 2014 και ξανά το 2022, όταν η Ρωσία ξεκίνησε την εισβολή της σε πλήρη κλίμακα.

Θα σημειωθούν συγκρούσεις στην Εσθονία, τη Λετονία και τη Λιθουανία ως αποτέλεσμα της παρέμβασης της Ρωσίας και ο Πούτιν θα το χρησιμοποιούσε ως δικαιολογία για να ξεκινήσει μια μεγάλης κλίμακας άσκηση με 50.000 Ρώσους στρατιώτες που θα σταλούν στη Λευκορωσία και τη δυτική Ρωσία μέχρι τον Σεπτέμβριο.

Ένα μήνα αργότερα, ο Πούτιν θα πήγαινε ένα βήμα παραπέρα και θα μετέφερε στρατεύματα και πυραύλους μεσαίου βεληνεκούς στον ρωσικό θύλακα του Καλίνινγκραντ, ο οποίος βρίσκεται ανάμεσα στην Πολωνία και τη Λιθουανία. Ταυτόχρονα, θα ισχυριζόταν ότι το ΝΑΤΟ ετοιμάζεται να επιτεθεί στη Ρωσία και αποτελεί απειλή για την εθνική τους ασφάλεια.

Αλλά ο κύριος στόχος του Πούτιν θα είναι να επιτεθεί σε μια στενή λωρίδα γης που είναι γνωστή ως Suwalki Gap. Η Πολωνία και η Λιθουανία έχουν πολεμήσει για τον έλεγχο της περιοχής, αλλά σήμερα είναι μέρος της Πολωνίας και είναι το μόνο χερσαίο σύνορο μεταξύ της ηπειρωτικής Ευρώπης και των κρατών της Βαλτικής.

Ακόμη και μια μικρή επίθεση στην περιοχή – που βρίσκεται ανάμεσα στην Πολωνία, τη Λιθουανία και το Καλίνινγκραντ – θα μπορούσε να προκαλέσει τεράστια προβλήματα στο ΝΑΤΟ και ενδεχομένως να οδηγήσει σε έναν Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Οι φόβοι για εισβολή στη Βαλτική έχουν αυξηθεί από τότε που ξεκίνησε ο πόλεμος στην Ουκρανία και αν ο Πούτιν το επιχειρούσε, η λωρίδα γης Suwalki Gap θα ήταν πιθανότατα η πρώτη του κίνηση, όπως περιγράφεται στα μυστικά έγγραφα που διέρρευσαν.

Μέχρι τον Δεκέμβριο του τρέχοντος έτους, η Μόσχα θα επιδιώξει με ψεύτικη προπαγάνδα μια σύγκρουση στα σύνορα και «ταραχές με πολλούς θανάτους» στο Suwalki Gap, σύμφωνα με τα έγγραφα.

Και εκμεταλλευόμενος το χάος που θα επέλθει εάν ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ηττηθεί στις προεδρικές εκλογές με τις ΗΠΑ να μείνουν χωρίς ηγέτη για μερικές εβδομάδες, ο Πούτιν θα ξεκινούσε την επίθεσή του στο έδαφος του ΝΑΤΟ.

Λίγο αργότερα, κατά τη διάρκεια έκτακτης συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, η Μόσχα θα κατηγορήσει τη Δύση ότι προετοιμάζεται να επιτεθεί στη Ρωσία σύμφωνα με τα έγγραφα, τα οποία σημειώνουν πως ακολούθως το ΝΑΤΟ θα συγκαλέσει μια ειδική συνεδρίαση τον Ιανουάριο του 2025, στην οποία η Πολωνία και τα κράτη της Βαλτικής θα αναφέρουν μια αυξανόμενη ρωσική απειλή και θα ζητήσουν βοήθεια. Τότε το Κρεμλίνο θα μετακινούσε ακόμη περισσότερα στρατεύματα προς τη Βαλτική και τη Λευκορωσία.

Μέχρι το τέλος του μήνα, ο Πούτιν θα είχε συγκεντρώσει 70.000 στρατιώτες ως μέρος δύο τμημάτων αρμάτων μάχης, του μηχανοποιημένου τμήματος πεζικού και ενός αρχηγείου τμήματος.

Δύο μήνες αργότερα, τον Μάιο του 2025, το ΝΑΤΟ θα συνεδρίαζε εκ νέου για να συζητήσει την αυξανόμενη ρωσική απειλή για την ασφάλειά του και να αποφασίσει για «μέτρα για αξιόπιστη αποτροπή» σε μια προσπάθεια να σταματήσει κάθε ρωσική επίθεση.

Σε μια άγνωστη ημερομηνία που ονομάζεται «Ημέρα Χ», το ΝΑΤΟ θα αναπτύξει 300.000 στρατιώτες – συμπεριλαμβανομένων 30.000 από τη Γερμανία – στο ανατολικό του πλευρό για να αμυνθεί από μια επικείμενη ρωσική επίθεση, σύμφωνα με τα έγγραφα που διέρρευσαν.

Δεν είναι σαφές από τα έγγραφα εάν η Ρωσία θα αποτρεπόταν από την ανάπτυξη των δυνάμεων του ΝΑΤΟ καθώς το σενάριο τελειώνει 30 ημέρες μετά την Ημέρα Χ.

Ένας εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Άμυνας είπε στην Bild ότι δεν ήθελε να σχολιάσει το συγκεκριμένο αμυντικό σενάριο του ΝΑΤΟ, αλλά είπε: «Βασικά, μπορώ να σας πω ότι η εξέταση διαφορετικών σεναρίων, ακόμη κι αν είναι εξαιρετικά απίθανα, είναι μέρος του καθημερινής εξέτασης των επιχειρήσεων, ειδικά στην εκπαίδευση».

Η απάντηση της Μόσχας

Η εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας Μαρία Ζαχάροβα απέρριψε το σενάριο πολέμου χλευάζοντάς τη σε μια ανάρτησή της στο Telegram.

«Διάβασα το γερμανικό “μυστικό σχέδιο” που διέρρευσε η χωματερή της Bild. Δυνατό το περσινό ωροσκόπιο για τους Ιχθύες στον Καρκίνο», είπε και συμπλήρωσε η Ρωσίδα αξιωματούχος: «υποθέτω ότι την ανάλυση ανέλαβε το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών με επικεφαλής την Αναλένα Μπέρμποκ».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης