Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Άντονι Μπλίνκεν προειδοποίησε, σε συνέντευξή του στο BBC, ότι η μισθοφορική οργάνωση Βάγκνερ επωφελείται από την αστάθεια την οποία προκάλεσε το στρατιωτικό πραξικόπημα στον Νίγηρα, καθώς ήδη έχει προσεγγίσει το γειτονικό Μάλι.

Ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ είπε ωστόσο ότι δεν πιστεύει ότι η Βάγκνερ ευθύνεται για το πραξικόπημα με το οποίο ανατράπηκε ο εκλεγμένος πρόεδρος του Νίγηρα Μοαμέντ Μπαζούμ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Πιστεύω ότι αυτό που συνέβη και εξακολουθεί να συμβαίνει στον Νίγηρα δεν ενορχηστρώθηκε από τη Ρωσία ή τη Βάγκνερ αλλά (…) προσπάθησαν να επωφεληθούν. Παντού όπου πήγε η Βάγκνερ, ακολούθησε θάνατος, καταστροφή και εκμετάλλευση», πρόσθεσε.

Στις χώρες της Αφρικής, η Βάγκνερ προτείνει μια «λίστα υπηρεσιών» στα καθεστώτα που αντιμετωπίζουν δυσκολίες. Στο Μάλι και την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία προστατεύει εκείνους που έχουν την εξουσία, προσφέρει εκπαίδευση στον στρατό, ακόμη και νομικές συμβουλές για την αλλαγή του κώδικα εκμετάλλευσης των ορυχείων ή την αναθεώρηση του Συντάγματος. Σε αντάλλαγμα, εκμεταλλεύεται τις τοπικές πλουτοπαραγωγικές πηγές, κυρίως τα χρυσωρυχεία και άλλα μεταλλεύματα.

«Όλη η κεντρική περιοχή του Σαχέλ θα μπορούσε να περάσει στην επιρροή της Ρωσίας μέσω της οργάνωσης Βάγκνερ, η βάναυση τρομοκρατία της οποίας διαπιστώθηκε ξεκάθαρα στην Ουκρανία», έγραφε ο πρόεδρος Μπαζούμ σε ένα άρθρο του που δημοσιεύτηκε την περασμένη εβδομάδα στην εφημερίδα Washington Post.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αμερικανός υψηλόβαθμος αξιωματούχος είπε χθες από τη Νιαμέι ότι «οι άνθρωποι που πήραν αυτήν την απόφαση (να κάνουν πραξικόπημα) καταλαβαίνουν πολύ καλά τους κινδύνους που θα έχει για την εθνική κυριαρχία τους μια πρόσκληση στη Βάγκνερ».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης