Πρόκειται για την πρώτη «κοινή περιπολία» Τουρκίας-ΗΠΑ στην περιοχή. Νότια του Ακτσάκαλε, μέσα στη Συρία, βρίσκεται η κοινή μονάδα που ξεκίνησε χθες το πρωί με ελαφρά τεθωρακισμένα και μη επανδρωμένα τουρκικά και αμερικανικά αεροσκάφη. Η Τουρκία συμμετέχει με έξι ελαφρά τεθωρακισμένα, ενώ στήριξη παρέχουν και στρατιωτική ελικόπτερα. Η πρώτη αυτή κοινή περιπολία αναμενόταν να ολοκληρωθεί εντός της ημέρας.

Αυτή η εξέλιξη θεωρείται από το Υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας το πρώτο βήμα για τη δημιουργία μίας «ζώνης ασφαλείας» εντός της Συρίας σε σύμπραξη με τις ΗΠΑ, όπως έχει συμφωνηθεί πρόσφατα. Πρέπει να σημειωθεί ότι η περιπολία αυτή έρχεται λίγες μέρες μετά τη σκληρή δήλωση του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που είχε διαμηνύσει ότι υπάρχουν διαφορές με τις ΗΠΑ σε ό,τι αφορά στην εκτέλεση της συμφωνίας και ότι αν δεν ξεκινήσει η διαδικασία από κοινού εντός του μήνα, η Τουρκία θα προχωρήσει μονομερώς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ταυτόχρονα είχε συνδέσει το θέμα και με τις προσφυγικές ροές μετά το κύμα που προκλήθηκε με τις εξελίξεις στο Ιντλίμπ, λέγοντας πως αν δεν στηριχθεί η Τουρκία, μπορεί να ανοίξει τις πύλες προς την Ευρώπη.

Συριακός πληθυσμός σε «ζώνη ασφαλείας»;

Είναι γνωστό ότι για την Τουρκία η δημιουργία μιας ζώνης βάθους 30 χιλιομέτρων εντός της Συρίας έχει μεγάλη σημασία για το κουρδικό ζήτημα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως μάλιστα δηλώνουν Τούρκοι αξιωματούχοι, αφού σταθεροποιηθεί η περιοχή, επιδιώκει να εγκαταστήσει εκεί Σύρους πρόσφυγες, οι οποίοι ευελπιστεί να δημιουργήσουν μία ζώνη συριακού πληθυσμού, με τους Κούρδους να βρίσκονται 30 χιλιόμετρα μακριά από την παραμεθόριο Συρίας-Τουρκίας.

Η επιχείρηση που θέλει να πραγματοποιήσει η Άγκυρα ανατολικά του Ευφράτη καθυστερεί από τις αρχές του χρόνου, καθώς δεν επιτυγχάνεται μια τελική συμφωνία με τις ΗΠΑ που βρίσκονται στην περιοχή και δρουν παράλληλα με την κουρδική πολιτοφυλακή της Συρίας (YPG), κάτι που προκαλεί έντονη δυσφορία στην Τουρκία. Η χθεσινή κοινή περιπολία αποτελεί το πρώτο στάδιο της τελευταίας συμφωνίας, αλλά απέχει πολύ από τις επιδιώξεις της Τουρκίας για τη μεγάλη επιχείρηση που έχει σχεδιάσει με στόχο να διώξει τους Κούρδους 30 χιλιόμετρα μακριά από τα σύνορα Τουρκίας-Συρίας και ανατολικά του Ευφράτη.

Πηγή: DW

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης