Ανταπόκριση από Στρασβούργο – Νίκος Ρούσσης

Ένα άγνωστο μέχρι στιγμής πρόβλημα της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναδεικνύει με γραπτή της ερώτηση προς την Κομισιόν η Γαλλίδα ευρωβουλευτής της Ομάδας Ταυτότητας και Δημοκρατίας Mathilde Androuët και δεν είναι άλλο από την αδυναμία της ΕΕ, για αυτόνομη πρόσβαση στο διάστημα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως επεξηγεί η Γαλλίδα ευρωβουλευτής, στην ανακοίνωσή της του 2016, σχετικά με μια «Διαστημική στρατηγική για την Ευρώπη», η Κομισιόν ανακοίνωσε τα σχέδιά της για αυτόνομη πρόσβαση της ΕΕ στο διάστημα και προέβλεψε την εκτόξευση περισσότερων από 30 δορυφόρων έως το 2030, «για τα προγράμματά της Galileo και Copernicus, ιδίως στην κατηγορία των μελλοντικών εκτοξευτών ευρωπαϊκής κατασκευής όπως Ariane 6 και Vega C’.

Ωστόσο, υπογραμμίζει, παρά τον προϋπολογισμό 16,9 δισεκατομμυρίων ευρώ – αύξηση 17 % για τον διαστημικό τομέα από το 2023 έως το 2025 – η ΕΕ δεν διαθέτει περισσότερους από δύο εκτοξευτές Ariane 5 για να εκτοξεύσει τους δορυφόρους της σε τροχιά.

Συμπληρώνει δε ότι, η πρόσφατη αποτυχία της Vega-C και το τέλος της στρατηγικής εταιρικής σχέσης με τη Roscosmos επιδεινώνουν τα ήδη καθυστερημένα σχέδια της ΕΕ για εκτόξευση δορυφόρων, μια περιοχή στην οποία η Κίνα και οι ΗΠΑ βρίσκονται έτη φωτός μπροστά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Θέτει, λοιπόν, στην Κομισιόν τα εξής ερωτήματα:

  • Σε αυτήν την ανησυχητική κατάσταση, αποκλείει η Κομισιόν το ενδεχόμενο χρήσης εκτοξευτών εκτός ΕΕ;
  • Προτίθεται να επιβεβαιώσει, όπως έκανε το Συμβούλιο τον Μάιο του 2017, την ανάγκη για μια «κοινή στρατηγική» και την υποχρέωση των συμβαλλόμενων κρατών μελών να σχεδιάζουν δορυφόρους συμβατούς με μελλοντικούς εκτοξευτές της ΕΕ, καθώς και να προτιμούν τις υπηρεσίες που προσφέρει η Arianespace;

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης