Ανταπόκριση από Στρασβούργο – Νίκος Ρούσσης 

Ελλείψεις, στο τρέχον πλαίσιο όσον αφορά τη χημική ρύπανση των υδάτων, εντοπίζει, Ενημερωτικό Εγγραφο του Ευρωκοινοβουλίου, στο οποίο επισημαίνεται ότι, μόνο το 42% των επιφανειακών υδάτινων σωμάτων και το 77% των υπόγειων υδάτων βαθμολογούνται ως με «καλή χημική κατάσταση»!

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αναφέρεται, συγκεκριμένα, ότι σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Περιβάλλοντος, η ρύπανση των υδάτων στην ΕΕ μειώθηκε μεταξύ της δεκαετίας του 1990 και του 2010 αλλά η πρόοδος έχει επιβραδυνθεί με τη ρύπανση στο 58% των επιφανειακών υδάτων από το 2016.

Επιπλέον, μόνο το 42% των επιφανειακών υδάτινων σωμάτων και το 77% των υπόγειων υδάτων βαθμολογούνται ως με «καλή χημική κατάσταση».

Στο ψήφισμά του, το 2020 σχετικά με την εφαρμογή της νομοθεσίας της ΕΕ για τα ύδατα, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κάλεσε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να διασφαλίσει ότι η καλή χημική κατάσταση μπορεί να επιτευχθεί ευρύτερα και να λάβει αποφασιστική δράση σε ολόκληρη την ΕΕ όταν οι χώρες της ΕΕ δεν τηρούν το περιβάλλον πρότυπα ποιότητας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το ψήφισμα τόνιζε ότι οι ουσίες που επηρεάζουν το πόσιμο νερό, όπως οι ουσίες ανά και πολυφθοροαλκυλίου και ορισμένα φαρμακευτικά προϊόντα, θα πρέπει να αποτελούν προτεραιότητα για παρακολούθηση.

Σύμφωνα με τη φιλοδοξία της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας για μηδενική ρύπανση, η Επιτροπή υπέβαλε πρόταση τον Οκτώβριο του 2022 για την αναθεώρηση των καταλόγων παρακολούθησης των ρύπων επιφανειακών και υπόγειων υδάτων που πρέπει να παρακολουθούνται και να ελέγχονται για την προστασία των γλυκών υδάτων.

Η πρόταση επιδιώκει επίσης να διορθώσει τις ελλείψεις που εντοπίζονται στο τρέχον πλαίσιο όσον αφορά τη χημική ρύπανση των υδάτων και να επιτρέψει την ταχύτερη προσαρμογή στις επιστημονικές εξελίξεις.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης