Οι αποφάσεις των ΗΠΑ και του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος (ΠΕΠ) του ΟΗΕ να αναστείλουν τη χορήγηση επισιτιστικής βοήθειας στην Αιθιοπία, επιχειρηματολογώντας πως εκτρέπεται και δεν φθάνει σε αυτούς που τη χρειάζονται, «τιμωρεί εκατομμύρια ανθρώπους», στηλίτευσε ο αιθίοπας κυβερνητικός εκπρόσωπος το σαββατοκύριακο.

Την Πέμπτη η USAID, η υπηρεσία διεθνούς βοήθειας της αμερικανικής κυβέρνησης, ανακοίνωσε πως προχωρά στη διακοπή της επισιτιστικής βοήθειας που προσφέρει, καταγγέλλοντας «επιχείρηση γενικευμένης και συντονισμένης εκτροπής» της.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Την επομένη, το ΠΕΠ ανακοίνωσε πως «διακόπτει προσωρινά την επισιτιστική βοήθεια», επιχειρηματολογώντας επίσης ότι γίνεται «εκτροπή τροφίμων», διαβεβαιώνοντας ωστόσο πως η βοήθεια «σε παιδιά, εγκύους και θηλάζουσες, τα προγράμματα σχολικών γευμάτων και οι δραστηριότητες ενίσχυσης των γεωργών και των κτηνοτρόφων» για να είναι σε θέση να αντιμετωπίζουν εξωτερικά σοκ θα συνεχιστούν «χωρίς διακοπή».

Η διακοπή της βοήθειας «τιμωρεί εκατομμύρια ανθρώπους», ήταν η αντίδραση κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου του Λεγκέσε Τουλού, του αιθίοπα κυβερνητικού εκπροσώπου, που έκρινε ότι η απόφαση αυτή ήταν «πολιτική». «Το να θεωρείται η κυβέρνηση αποκλειστικά υπεύθυνη (για τις εκτροπές) είναι απαράδεκτο», πρόσθεσε.

Ωστόσο οι αρχές της Αιθιοπίας εξέδωσαν κοινή ανακοίνωση με την USAID διαβεβαιώνοντας ότι διενεργείται κοινή έρευνα «για να λογοδοτήσουν αυτοί που ευθύνονται για την εκτροπή της βοήθειας».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η USAID είχε ήδη αποφασίσει τον Μάιο, ταυτόχρονα με το ΠΕΠ, να ανασταλεί η επισιτιστική βοήθεια στην Τιγκράι της Αιθιοπίας, όπου πρόσφατα τερματίστηκε διετής βάρβαρος και εξαιρετικά αιματηρός πόλεμος, λόγω της «εκτροπής» –με άλλα λόγια της κλοπής– μέρους της, που κατέληγε να «πωλείται στην τοπική αγορά».

Κάπου 20 εκατομμύρια άνθρωποι, ήτοι το 16% των 120 εκατομμυρίων πολιτών της Αιθιοπίας, εξαρτώνται από την επισιτιστική βοήθεια, λογάριαζε τον Μάιο το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA) των Ηνωμένων Εθνών, εξαιτίας των συρράξεων και της ιστορικής ξηρασίας στο Κέρας της Αφρικής που προκάλεσε τον εκτοπισμό 4,6 εκατομμυρίων κατοίκων όλης της χώρας.

Η Αιθιοπία φιλοξενεί εξάλλου στο έδαφός της σχεδόν ένα εκατομμύριο πρόσφυγες, κυρίως από το Νότιο Σουδάν, τη Σομαλία και την Ερυθραία. Από τη 15η Απριλίου, σε αυτούς προστέθηκαν σχεδόν 30.000 άνθρωποι, που έφυγαν για να σωθούν από τον πόλεμο που ξέσπασε στο Σουδάν και βρήκαν καταφύγιο στην ανατολική Αιθιοπία.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης