Τη δέσμευση ότι οι προεδρικές εκλογές, που έχουν προγραμματισθεί για τα τέλη Μαΐου, θα είναι «100% έντιμες» ανέλαβε ο αιγυπτιακός στρατός, μία ημέρα μετά τις πολύνεκρες συγκρούσεις στη διάρκεια διαδήλωσης στο Κάιρο.

«Έχουμε δεσμευθεί ότι θα εγγυηθούμε 100% έντιμες εκλογές», τόνισε στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου ο στρατηγός Μοχάμεντ αλ Ασαρ, μέλος του Ανωτάτου Συμβουλίου των Ενόπλων Δυνάμεων (ΑΣΕΔ).
Απαντώντας μάλιστα έμμεσα στις επικρίσεις που έχουν διατυπωθεί, ιδίως για τον αποκλεισμό 10 εκ των 23 υποψηφίων στις εκλογές από το Εκλογοδικείο, με την πρόφαση πως οι φάκελοι που υπέβαλαν ήταν ανεπαρκείς, ή παράτυποι, υπογράμμισε ότι η διαφάνεια στην εκλογική αναμέτρηση «είναι πέραν κάθε αμφιβολίας».

«Γιατί θα σκέπτονταν οι ένοπλες δυνάμεις να νοθεύσουν τις εκλογές; Εάν το θέλαμε θα είχαμε νοθεύσει τις βουλευτικές», που είχαν διεξαχθεί κατά στάδια στο διάστημα τέλη του 2011-αρχές του 2011, πρόσθεσε ο στρατηγός.

Η στρατιωτική ηγεσία έχει συγκεντρώσει κυρίως τα πυρά των οπαδών του σαλαφιστή ηγέτη Χάζεμ Αμπού Ισμαήλ, οι οποίοι αποτελούσαν το μεγαλύτερο μέρος των διαδηλωτών που δέχθηκαν επίθεση χθες στο Κάιρο από την αστυνομία.

Ο πρώτος γύρος των εκλογών, για να αναδειχθεί ο αντικαταστάτης του ανατραπέντος τον Φεβρουάριο του 2011 προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ, θα πραγματοποιηθεί στις 23 και 24 Μαΐου, ενώ ο δεύτερος έχει προγραμματιστεί για τις 16 και 17 Ιουνίου. Ο στρατός έχει υποσχεθεί ότι θα παραδώσει την εξουσία αμέσως μόλις εκλεγεί ο πρόεδρος και πως είναι πρόθυμος να το κάνει ήδη από τις 24 Μαΐου, εάν εκλεγεί πρόεδρος από τον πρώτο γύρο.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό πρακτορείο
Eπιμέλεια:Xρήστος Μαζάνης