Η Τζιχάν αλ-Σαντάτ, δεύτερη σύζυγος του προέδρου της Αίγυπτου Ανουάρ αλ-Σαντάτ που δολοφονήθηκε το 1981 και σημαντική δημόσια προσωπικότητα, ενταφιάστηκε την Παρασκευή μέσα στον τάφο του συζύγου της στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη στο Νασρ Σίτι, ανατολικά του Καΐρου.

Προηγήθηκε η στρατιωτική της κηδεία, γεγονός σπάνιο για μια γυναίκα, παρουσία του νυν προέδρου ‘Αμπντελ Φάταχ αλ-Σίσι, υπουργών και αξιωματούχων, σύμφωνα με εικόνες που μεταδόθηκαν από το ιδιωτικό τηλεοπτικό δίκτυο Extra News.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στις 6 Οκτωβρίου 1981, ο σύζυγός της Ανουάρ αλ-Σαντάτ δολοφονήθηκε μπροστά στα μάτια της σε ηλικία 63 ετών από ισλαμιστές στο ίδιο μέρος, κατά τη διάρκεια στρατιωτικής παρέλασης.

Σε ηλικία 87 ετών, η Τζιχάν αλ-Σαντάτ πέθανε την Παρασκευή πριν από το ξημέρωμα, σύμφωνα με τον τοπικό Τύπο. Νοσηλευόταν εδώ και εβδομάδες στην Αίγυπτο έπειτα από ένα ταξίδι στις Ηνωμένες Πολιτείες για θεραπεία. Την Πέμπτη, συνέχιζε να είναι σε “κρίσιμη” κατάσταση, σύμφωνα με τον γιο της Μοχάμεντ Ανουάρ αλ-Σαντάτ, τον οποίο επικαλείται η τοπική εφημερίδα Youm7.

Σε επίσημη ανακοίνωση, η αιγυπτιακή προεδρία αποτίει φόρο τιμής στη “σύζυγο του αείμνηστου προέδρου Ανουάρ Σαντάτ, ήρωα του πολέμου και της ειρήνης”, τονίζοντας ότι η πρώην πρώτη κυρία ήταν “πρότυπο για τις γυναίκες της Αιγύπτου”.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

“Λυπήθηκα πολύ που έμαθα για τον θάνατο της Τζιχάν αλ-Σαντάτ, της χήρας του πρώην προέδρου. Η Τζιχάν συνόδευσε τον σύζυγό της κατά την ιστορική επίσκεψή του στην Ιερουσαλήμ και στάθηκε θαρραλέα δίπλα του κατά τη διάρκεια της σκληρής δουλειάς του για ειρήνη με το κράτος του Ισραήλ”, έγραψε στο Twitter ο πρόεδρος του Ισραήλ Ισαάκ Χέρτσογκ.

Η επίσκεψη του Σαντάτ στην Ιερουσαλήμ και η ομιλία του στο ισραηλινό κοινοβούλιο στις 20 Νοεμβρίου 1977, οδήγησαν 15 μήνες αργότερα στην υπογραφή της πρώτης συνθήκης ειρήνης μεταξύ του Ισραήλ και αραβικής χώρας.

Παρά τις έντονες επικρίσεις που είχε δεχτεί ο Σαντάτ λόγω της προσέγγισης αυτής, η πρώην πρώτη κυρία υπερασπίστηκε τη θέση του πολύ καιρό μετά τον θάνατο του συζύγου της.

“Η ειρήνη δεν ήταν μόνο ένα όνειρο, ήταν κάτι που έλπιζα διακαώς, προβλέποντας παράλληλα τον θάνατο του συζύγου μου”, είχε δηλώσει σε τηλεοπτική συνέντευξη το 1997, κατά τη διάρκεια της οποίας είπε ότι ο σύζυγός της σκεφτόταν επίσης ότι η ειρήνη αυτή μπορεί να του στοίχιζε τη ζωή.

“Όμως αυτό δεν τον έκανε να διστάσει ούτε να αλλάξει γνώμη”, είχε προσθέσει.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης