Στη δέκατη για φέτος εκτέλεση θανατικής ποινής προχώρησαν οι αρχές στο Τέξας, λίγες ώρες πριν από την κατ΄ εξαίρεση εντολή του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ για την αναβολή μιας άλλης εκτέλεσης στη γειτονική πολιτεία Μιζούρι.

Η δήλωση του θανάτου του Μιγκέλ Παρέντες, 32 ετών, με θανατηφόρο ένεση, έγινε στις 18.54′ τοπική ώρα (01.54′ ώρα Ελλάδος σήμερα) στο θάλαμο εκτελέσεων στο Χάντσβιλ του Τέξας, δήλωσε ο εκπρόσωπος των φυλακών Τζέισον Κλαρκ. Ο κατάδικός είχε περάσει τα τελευταία 13 χρόνια στην πτέρυγα των θανατοποινιτών.

Είναι πιθανόν η τελευταία εκτέλεση του έτους, καθώς η νότια αμερικανική πολιτεία που εφαρμόζει τις περισσότερες εκτελέσεις, δεν έχει προγραμματίσει άλλη πριν από τον Ιανουάριο του 2015. Σε εθνική κλίμακα, η εκτέλεση του Παρέντες είναι επί του παρόντος η 31η, έναντι 39 πέρυσι, εκ των οποίων οι 16 έγιναν στο Τέξας.

Μέλος ισπανόφωνης συμμορίας του Σαν Αντόνιο, ο Παρέντες είχε καταδικαστεί σε θάνατο για τη δολοφονία το 2000 τριών μελών αντίπαλης συμμορίας. Μαζί με τους δύο συνεργούς του, είχε κριθεί επίσης ένοχος για τη μεταφορά των σορών των θυμάτων και στη συνέχεια την καύση τους σε αγρό.

Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ είχε απορρίψει την τελευταία του προσφυγή, η οποία επικαλείτο την αναποτελεσματική υπεράσπιση, προβλήματα συμπεριφοράς και τη δύσκολη παιδική του ηλικία ως τελευταίο μέλος μιας οικογένειας με 20 παιδιά, επηρεασμένο από τα ναρκωτικά, το αλκοόλ και τη βία.

Αντίθετα, το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας διέταξε την αναβολή της εκτέλεσης 35χρονου θανατοποινίτη στο Μιζούρι, στις κεντρικές ΗΠΑ, τουλάχιστον δύο ώρες πριν από το τέλος της αντίστροφης μέτρησης, σύμφωνα με εκπρόσωπο του δικαστηρίου.