Όποιος κι αν είναι ο νικητής των εκλογών στις ΗΠΑ, είναι βέβαιο πως θα έχει να αντιμετωπίσει σημαντικά προβλήματα, όπως η χαμηλή ανάπτυξη, η υψηλή ανεργία και ένα τεράστιο χρέος.

Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, υποστηρίζει το Bloomberg, οι ΗΠΑ θα είναι σε ύφεση το 2013. Η απειλή και μόνο της αύξησης φόρων και των περικοπών δαπανών θα λειτουργήσει σαφώς ανασταλτικά για τις επενδύσεις. Ακόμη κι αν το Κογκρέσο καταφέρει να αναβάλει αυτές τις πολιτικές, το 2013 θα είναι ούτως ή άλλως ένα δύσκολο έτος.

Μεγάλες οικονομικές δυνάμεις, τόσο εγχώριες όσο και από το εξωτερικό, αναστέλλουν την ανάπτυξη. Παράγοντες που παλαιότερα έδιναν ώθηση στην ανάκαμψη της οικονομίας, όπως τα δημογραφικά στοιχεία και τα οικονομικά των νοικοκυριών, φαίνεται πως αυτήν τη φορά θα σταθούν εμπόδιο. Μάλιστα, τέτοιοι παράγοντες δεν επηρεάζονται και τόσο από τις πολιτικές, οπότε δεν θα είναι σε θέση ο Μπαράκ Ομπάμα ή ο Μιτ Ρόμνεϊ να βελτιώσουν την κατάσταση. «Δεν έχει σημασία ποιος θα κερδίσει τις εκλογές. Από οικονομικής άποψης, το 2013 θα είναι μια εξαιρετικά δύσκολη χρονιά» λέει ο David Rosenberg, επικεφαλής οικονομολόγος της Gluskin Sheff & Associates.

Δημοσκόπηση του Bloomberg δείχνει πως, σύμφωνα με 79 οικονομολόγους, το ΑΕΠ των ΗΠΑ θα αυξηθεί κατά 2,1% το 2013. Οι επικείμενες περικοπές και αυξήσεις της φορολόγησης αναμένεται να «κόψουν» 4 ποσοστιαίες μονάδες από τον ρυθμό ανάπτυξης της χώρας. Μάλιστα, σε συνδυασμό με την ύφεση της παγκόσμιας οικονομίας που φυσικά θα έχει ιδιαίτερες επιπτώσεις σε Ευρώπη και Κίνα, οι ΗΠΑ αναμένουν ιδιαίτερα σκληρό αντίκτυπο.

Ο οικονομολόγος Carmen Reinhart του Harvard John F. Kennedy School of Government προειδοποιεί πως η κρίση του 2008 θα πάρει πολύ περισσότερο χρόνο να ξεπεραστεί από εκείνη των αρχών του 1980, καθώς η οικονομία τότε ήταν σε θέση να απορροφήσει το οικονομικό σοκ πολύ περισσότερο απ’ ό,τι είναι σήμερα.

Επιμέλεια: Μάριος Μπουμπής