Επίσκεψη στην Έδρα του Οικουμενικού Πατριαρχείου, στο Φανάρι, πραγματοποίησε, το Σάββατο, ο Πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, περιστοιχούμενος από τους Αρχιερείς Γέροντα Χαλκηδόνος Εμμανουήλ και Γουίνιπεγκ Ιλαρίωνα, καθώς και από κληρικούς της Πατριαρχικής Αυλής, υποδέχθηκε με εγκαρδιότητα τον Πρόεδρο στην αυλή του Πατριαρχείου και ακολούθως εισήλθαν στον Πάνσεπτο Πατριαρχικό Ναό, όπου ο Παναγιώτατος τέλεσε Τρισάγιο υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των θυμάτων του εν εξελίξει πολέμου στην Ουκρανία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παρέστησαν συμπροσευχόμενοι οι Αρχιερείς, καθώς και η συνοδεία του Ζελένσκι που αποτελούνταν από υψηλόβαθμα στελέχη της Προεδρίας και της ουκρανικής κυβέρνησης, τον πρέσβη της Ουκρανίας στην Άγκυρα, Vasyl Bodnar και τον γενικό πρόξενο της χώρας στην Πόλη, Roman Nedilskyi.

Ακολούθησε η κατ’ ίδιαν συνάντηση του Παναγιωτάτου με τον Πρόεδρο, στο Πατριαρχικό Γραφείο, η οποία διήρκησε πέραν της μίας ώρας. Αμέσως μετά, στην Αίθουσα του Θρόνου, ο Οικουμενικός Πατριάρχης και ο Πρόεδρος της Ουκρανίας προέβησαν σε δηλώσεις προς τους διαπιστευμένους πολυάριθμους εκπροσώπους των Μέσων Ενημερώσεως. Ο Παναγιώτατος ανέφερε ότι συζήτησαν για την κατάσταση που επικρατεί αυτή τη στιγμή στην Ουκρανία.

«Ευχηθήκαμε να έρθει σύντομα η ειρήνη, γιατί ο πόλεμος είναι κακό πράγμα για όλους. Είπαμε ότι το Οικουμενικό Πατριαρχείο ως η Μητέρα Εκκλησία των Ουκρανών Ορθοδόξων είναι πάντοτε στο πλευρό τους. Χαρήκαμε γιατί και ο κ. Πρόεδρος Ερντογάν, υποστηρίζει την επίτευξη της ειρήνης στην Ουκρανία μέσω διαλόγου, αλλά και γιατί υπεσχέθη ότι θα βοηθήσει η Τουρκία με όλα τα μέσα για την ανασυγκρότηση και την αποκατάσταση των πραγμάτων στην Ουκρανία, μετά το τέλος του πολέμου.

Δεν είναι η πρώτη φορά που υποδεχόμεθα τον κ. Ζελένσκι στο Οικουμενικό Πατριαρχείο. Πάντοτε είναι τιμή και χαρά για εμάς να τον υποδεχόμεθα και θέλω να κατακλείσω λέγοντας ότι ευχόμεθα για την επιστροφή όλων των αιχμαλώτων που κρατούνται αυτή την στιγμή και όλως ιδιαιτέρως για την επιστροφή των παιδιών τα οποία βρίσκονται μακριά από τα σπίτια τους και από την πατρίδα τους.

Ευχαριστούμε τα Μέσα Γενικής Ενημερώσεως που δείχνουν τόσο πολύ και γνήσιο ενδιαφέρον για την επίσκεψη αυτή του κ. Προέδρου στην Έδρα του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Ευχόμεθα όταν θα ξαναέλθει ο κ. Πρόεδρος στην Τουρκία και στο Πατριαρχείο μας να έχει επικρατήσει, να έχει επιστρέψει η ειρήνη (στην Ουκρανία)».

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος Ζελένσκι ευχαρίστησε τον Οικουμενικό Πατριάρχη για τη θερμή υποδοχή και για την αμείωτη στήριξή του προς τον ουκρανικό λαό.

Στη συνέχεια, ο Παναγιώτατος καλωσόρισε και ευλόγησε τα μέλη της συνοδείας του Προέδρου της Ουκρανίας, τον οποίο, στη συνέχεια, αποχαιρέτησε στα προπύλαια του Πατριαρχείου.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης