Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο μεταναστευτικό, κατά την ετήσια ομιλία της για την κατάσταση της Ένωσης που εκφώνησε σήμερα ενώπιον της ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

«Πάντα είχα ακλόνητη πεποίθηση ότι η μετανάστευση πρέπει να αντιμετωπιστεί. Χρειάζεται αντοχή και υπομονετική δουλειά», ανέφερε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν συμπληρώνοντας ότι χρειάζεται ενότητα εντός της Ένωσης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Αυτό είναι το πνεύμα του Νέου Συμφώνου για τη Μετανάστευση και το Άσυλο. Όταν αναλάβαμε τα καθήκοντά μας, δεν φαινόταν να υπάρχει κανένας πιθανός συμβιβασμός. Αλλά με το Σύμφωνο, επιτυγχάνουμε μια νέα ισορροπία. Μεταξύ της προστασίας των συνόρων και της προστασίας των ανθρώπων», τόνισε. Εστίασε επίσης στην αντιμετώπιση της διακίνησης ανθρώπων.

«Γνωρίζουμε ότι η μετανάστευση απαιτεί συνεχή δουλειά. Και πουθενά αυτό δεν έχει πιο ζωτική σημασία απ’ ό,τι στην καταπολέμηση της διακίνησης ανθρώπων. Προσελκύουν απελπισμένους ανθρώπους με τα ψέματά τους. Τους βάζουν σε θανατηφόρες διαδρομές στην έρημο ή σε βάρκες που είναι ακατάλληλες για τη θάλασσα. Ο τρόπος που λειτουργούν οι διακινητές εξελίσσεται συνεχώς. Αλλά η νομοθεσία μας είναι πάνω από είκοσι χρόνια και χρειάζεται επείγουσα ενημέρωση. Χρειαζόμαστε λοιπόν νέα νομοθεσία και νέα δομή διακυβέρνησης. Χρειαζόμαστε ισχυρότερη επιβολή του νόμου», υπογράμμισε.

Η ίδια σημείωσε ότι «αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η Επιτροπή θα διοργανώσει μια διεθνή διάσκεψη για την καταπολέμηση της διακίνησης ανθρώπων. Είναι καιρός να βάλουμε ένα τέλος σε αυτή την σκληρή και εγκληματική επιχείρηση».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν υπογράμμισε ότι «κάθε μέρα, βλέπουμε ότι οι συγκρούσεις, η κλιματική αλλαγή και η αστάθεια ωθούν τους ανθρώπους να αναζητήσουν καταφύγιο αλλού». «Η καρδιά μας ματώνει όταν βλέπουμε τις καταστροφικές απώλειες ζωών στη Λιβύη και το Μαρόκο μετά τις βίαιες πλημμύρες και τον σεισμό. Η Ευρώπη θα είναι πάντα έτοιμη να στηρίξει με όποιον τρόπο μπορεί», προσέθεσε.

Παράλληλα, η Πρόεδρος της Επιτροπής ανέφερε ότι το πνεύμα του Συμφώνου έχει μεταφραστεί σε πρακτικές λύσεις, «ήμασταν γρήγοροι και ενωμένοι στην απάντηση στην υβριδική επίθεση που εξαπέλυσε η Λευκορωσία εναντίον μας. Συνεργαστήκαμε στενά με τους εταίρους μας στα Δυτικά Βαλκάνια και μειώσαμε τις παράτυπες ροές. Έχουμε υπογράψει συνεργασία με την Τυνησία που φέρνει αμοιβαία οφέλη πέρα από τη μετανάστευση – από την ενέργεια και την εκπαίδευση, μέχρι τις δεξιότητες και την ασφάλεια. Και τώρα θέλουμε να εργαστούμε για παρόμοιες συμφωνίες με άλλες χώρες. Αυξήσαμε την προστασία των συνόρων. Οι ευρωπαϊκοί οργανισμοί εμβάθυναν τη συνεργασία τους με τα κράτη μέλη».

Η πιο άμεση σύνδεση μέχρι σήμερα μεταξύ Ινδίας, Αραβικού Κόλπου και Ευρώπης

Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έκανε επίσης αναφορά στη συμφωνία της G20 για τον οικονομικό διάδρομο Ινδίας-Μέσης Ανατολής-Ευρώπης.

«Θα είναι η πιο άμεση σύνδεση μέχρι σήμερα μεταξύ Ινδίας, Αραβικού Κόλπου και Ευρώπης: με σιδηροδρομική σύνδεση, που θα κάνει το εμπόριο μεταξύ Ινδίας και Ευρώπης κατά 40% ταχύτερο», σημείωσε η Πρόεδρος της Κομισιόν, προσθέτοντας ότι το Global Gateway κάνει πραγματική διαφορά.

 Η Επιτροπή θα προτείνει την επέκταση της προσωρινής μας προστασίας στους Ουκρανούς στην ΕΕ

«Είμαι υπερήφανη που ανακοινώνω ότι η Επιτροπή θα προτείνει την επέκταση της προσωρινής μας προστασίας στους Ουκρανούς στην ΕΕ» τόνισε η Πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν κατά τη σημερινή ομιλία της για την κατάσταση της Ένωσης στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Σημείωσε ότι «η υποστήριξή μας στην Ουκρανία θα διαρκέσει. Έχουμε παράσχει 12 δισ. ευρώ μόνο φέτος για να βοηθήσουμε στην πληρωμή μισθών και συντάξεων. Για να βοηθήσουν τα νοσοκομεία, τα σχολεία και άλλες υπηρεσίες να λειτουργούν».

Επίσης ανέφερε ότι «έχουμε προτείνει επιπλέον 50 δις ευρώ σε τέσσερα χρόνια για επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις. Αυτό θα βοηθήσει στην οικοδόμηση του μέλλοντος της Ουκρανίας για την ανοικοδόμηση μιας σύγχρονης και ευημερούσας χώρας. Και αυτό το μέλλον είναι ξεκάθαρο. Αυτό το Σώμα το είπε δυνατά: Το μέλλον της Ουκρανίας βρίσκεται στην Ένωσή μας».

To ίδιο τόνισε η πρόεδρος της Κομισιόν και για τα Δυτικά Βαλκάνια και την Μολδαβία. «Το μέλλον των Δυτικών Βαλκανίων βρίσκεται στην Ένωσή μας. Το μέλλον της Μολδαβίας βρίσκεται στην Ένωσή μας. Και ξέρω πόσο σημαντική είναι η προοπτική της ΕΕ για τόσους πολλούς ανθρώπους στη Γεωργία» επισήμανε.

«Όραμα για μια επιτυχημένη διεύρυνση»

Συγκεκριμένα, η Πρόεδρος της Κομισιόν, υπογράμμισε ότι «πρέπει να διαμορφώσουμε ένα όραμα για μια επιτυχημένη διεύρυνση». Τόνισε ότι «η Επιτροπή έχει θέσει τις εκθέσεις για το κράτος δικαίου ως βασική προτεραιότητα».

«Τώρα συνεργαζόμαστε στενά με τα κράτη μέλη για να εντοπίσουμε την πρόοδο και τις ανησυχίες – και να κάνουμε συστάσεις για το επόμενο έτος. Αυτό έχει εξασφαλίσει τη λογοδοσία ενώπιον αυτού του Σώματος και των εθνικών κοινοβουλίων. Έχει επιτρέψει τον διάλογο μεταξύ των κρατών μελών. Και αποδίδει αποτελέσματα. Πιστεύω ότι μπορεί να κάνει το ίδιο και για τα μελλοντικά κράτη μέλη. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είμαι πολύ χαρούμενη που ανακοινώνω ότι θα ανοίξουμε τις εκθέσεις για το Κράτος Δικαίου σε εκείνες τις υπό ένταξη χώρες που αρχίζουν να επιταχύνουν ακόμη πιο γρήγορα», επισήμανε.

Η ίδια σημείωσε ότι κάτι τέτοιο θα φέρει αυτές τις χώρες σε ισότιμη βάση με τα κράτη μέλη.

«Να τους υποστηρίξετε στις μεταρρυθμιστικές τους προσπάθειες. Αυτό θα βοηθήσει να διασφαλίσουμε ότι το μέλλον μας είναι μια Ένωση ελευθεριών, δικαιωμάτων και αξιών για όλους», τόνισε συμπληρώνοντας ότι «η επόμενη διεύρυνση πρέπει επίσης να είναι καταλύτης για την πρόοδο». Ταυτόχρονα, η Πρόεδρος της Κομισιόν, ανέφερε ότι «η Επιτροπή θα αρχίσει να εργάζεται για μια σειρά αξιολογήσεων πολιτικής πριν από τη διεύρυνση για να δει πώς μπορεί να χρειαστεί να προσαρμοστεί κάθε τομέας σε μια ευρύτερη Ένωση».

Tέλος, η Πρόεδρος της Επιτροπής επισήμανε ότι θα υποστηρίζει πάντα αυτό το Σώμα (σ.σ. το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο) και όλους εκείνους που θέλουν να μεταρρυθμίσουν την ΕΕ για να λειτουργήσει καλύτερα για τους πολίτες. «Ναι, αυτό σημαίνει ότι θα συμπεριληφθεί μέσω μιας Ευρωπαϊκής Σύμβασης και αλλαγής Συνθήκης εάν και όπου χρειάζεται! Αλλά δεν μπορούμε -και δεν πρέπει- να περιμένουμε την αλλαγή της Συνθήκης για να προχωρήσει η διεύρυνση. Μια Ένωση κατάλληλη για τη διεύρυνση μπορεί να επιτευχθεί ταχύτερα», δήλωσε, η κ.Φον Ντερ Λάιεν.

Μεγάλη οικονομική πρόκληση ο υψηλός πληθωρισμός, μειώνονται οι τιμές της ενέργειας

Ο πληθωρισμός, η έλλειψη εργατικού δυναμικού και δεξιοτήτων και η διευκόλυνση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος είναι οι τρεις βασικές προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει η ΕΕ για να παραμείνει μια ανταγωνιστική οικονομία. Αυτό επισήμανε η Πρόεδρος της Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν κατά την ομιλία της για την Κατάσταση της Ένωσης (State of the Union) που εκφώνησε σήμερα στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Ο επίμονος υψηλός πληθωρισμός παραμένει μεγάλη οικονομική πρόκληση για την ΕΕ, τόνισε η Πρόεδρος της Επιτροπής, καθώς η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα «εργάζεται σκληρά» να τον διατηρήσει υπό έλεγχο.

Ωστόσο, σύμφωνα με την φον ντερ Λάιεν, τα «καλά νέα» είναι ότι η Ευρώπη έχει αρχίσει να μειώνει τις τιμές της ενέργειας. «Η τιμή του φυσικού αερίου στην Ευρώπη ήταν πάνω από 300 ευρώ ανά MWh πριν από ένα χρόνο. Τώρα είναι γύρω στα 35», ανέφερε.

Υπενθύμισε, επίσης, ότι ο Πούτιν χρησιμοποίησε το φυσικό αέριο ως «όπλο», πυροδοτώντας φόβους για μπλακ άουτ και μια ενεργειακή κρίση, «όμως τα καταφέραμε, γιατί μείναμε ενωμένοι – συνενώνοντας τη ζήτησή μας και αγοράζοντας ενέργεια μαζί», ανέφερε η Πρόεδρος της Επιτροπής. Τόνισε, επίσης, ότι η ΕΕ χρησιμοποίησε αυτή την κρίση για να επενδύσει μαζικά στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και να επιταχύνει την καθαρή μετάβαση. Παράλληλα η ΕΕ χρησιμοποίησε την «κρίσιμη μάζα της» για να μειώσει τις τιμές και να εξασφαλίσει τις ενεργειακές της προμήθειες, είπε η φον ντερ Λάιεν και τόνισε ότι το ίδιο επιτυχημένο μοντέλο πρέπει να δούμε πώς θα το επαναλάβουμε σε τομείς όπως οι κρίσιμες πρώτες ύλες ή το καθαρό υδρογόνο.

Όσον αφορά τις ελλείψεις εργατικού δυναμικού, η Πρόεδρος της Επιτροπής είπε ότι εμποδίζουν την ικανότητα για καινοτομία, ανάπτυξη και ευημερία και γι’ αυτό πρέπει να βελτιωθεί η πρόσβαση στην αγορά εργασίας, ιδίως για τους νέους και τις γυναίκες, αλλά και με «ποιοτική» μετανάστευση.

Όπως είπε, σήμερα η Ευρώπη είναι κοντά στην πλήρη απασχόληση και αντί εκατομμύρια άνθρωποι να ψάχνουν για δουλειά, εκατομμύρια θέσεις εργασίας αναζητούν ανθρώπους. «Οι ελλείψεις εργατικού δυναμικού και δεξιοτήτων φτάνουν σε επίπεδα ρεκόρ – τόσο εδώ όσο και σε όλες τις μεγάλες οικονομίες. Το 74% των ΜΜΕ δηλώνουν ότι αντιμετωπίζουν ελλείψεις δεξιοτήτων», ανέφερε συγκεκριμένα.

«Μαζί πρέπει να εστιάσουμε στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η αγορά εργασίας – από τις ελλείψεις δεξιοτήτων και εργατικού δυναμικού έως τις νέες προκλήσεις που προκύπτουν από την τεχνητή νοημοσύνη», ανέφερε και πρόσθεσε ότι το επόμενο έτος θα συγκληθεί μια νέα Σύνοδος Κορυφής Κοινωνικών Εταίρων.

Τέλος, αναφορικά με τη διευκόλυνση της επιχειρηματικής δραστηριότητας, η Πρόεδρος της Επιτροπής τόνισε ότι είναι επιτακτική ανάγκη οικονομικής και εθνικής ασφάλειας να διατηρηθεί το ευρωπαϊκό πλεονέκτημα σε κρίσιμες και αναδυόμενες τεχνολογίες.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης